Nieuws


Weg met det geld

Geplaatst op 10-03-2018 09:21:18

Heemkundekring Blariacum helt woensdaag 4 april un hièl interessante laezing met as ónderwerp:

Weg met det geld - Un muntvónds in zien historische context

Zörg det ge d’r beej ziet! Kóm luustere nao ein boeiend verhaol wie ein ‘vergaete’ rölke munte opniej geschiedenis schrief veur Venlo en Bliërick. Op ’t ind van de 15e ièuw weggegoeijd, in ’t begin van de 21e ièuw opniej weggegoeijd. Wies ’t oèteindelik toch in de juuste hand kwam . . .

In 2011 vóng detectorzeuker Wolf Alberts un rölke munte. ’t Woord gevónge in stortgrónd aafkomstig van ‘t opgravingsterrein beej ’t Fort. Naodet de munte ware schoèn gemak, bleek det ze vuuel alder waren as ’t Fort. De munte zien verborge erges in de eindfase van de strièd um de hièrschappie in ‘t hertogdóm Gelre in de jaore 1480-1481. Aanvullend historisch óngerzeuk in archieve bleek nuuedig um de historische context good in kaart te bringe. Daobeej kwame nieje gegaeves nao baove euver de belegering(e) van Venlo, en de daorbeej behurende ellende in Bliërick.

Spraeker Jos Benders is numismaat (muntkundige), en gespecialiseerd in de middelièuwse munten. Hae is redactieveurzitter van ’t Jaarboek voor Munt- en Penningkunde. Belangstellende en leeje zien van herte welkom. In Zalzershoaf, Zalzerskampwaeg 64, Hou-Bliërick, en ’t begint um 19.30 oor.

Lees meer

Gevaorlik speulgood

Geplaatst op 23-01-2018 13:18:49

Kroniek van eine Blieërickse jóng in de oorlogsjaore ’40-’45
geschreve door Pierre Smeets.

Ze hebbe mich mei waal ens gevraogd wie ik, as kind, de oorlog heb ervare en
dan zag ik altiëd,
“Det waas veur ós, as kinder eine prachtige tiëd, want d’r gebeurde bijna elke
daag waal iets en de echte zörg loog beej ós elders”

 

Lees meer

Jaarvergadering / Laezing

Geplaatst op 14-12-2017 12:26:12

Jaarvergadering Heemkundekring Blariacum
Woensdagavond 3 januari om 19:00 uur wordt onze jaarvergadering gehouden in Activiteitencentrum Zalzershaof, Hout-Blerick. Naast het financiële reilen en zeilen van onze jonge vereniging zal Joep Duckers trots aan alle leden laten zien welke activiteiten het afgelopen jaar de cultuurhistorische revue zijn gepasseerd. Verder zullen de verschillende werkgroepen kort toelichten waar ze mee bezig zijn, en wat de plannen zijn voor het komende jaar. We rekenen op een grote opkomst van onze leden.

Vastelaovend van hure zegge en oèt de krant
Aansluitend om 20:11 uur zal Jan Titulaer een dia-veurlaezing verzorgen over hoe vastelaovend werd gevierd voordat de Wortelepin, de Poerker of de Worteleschrabbers  werden opgericht. Kom je vergapen aan wat er zoal gebeurde in die dreej daag tussen 1885 en 1950. Wat is er van terug te vinden in de oude kranten, op film of zomaar van hure zegge. Welke teksten liet Bestevader ons na en wat waren de eerste vastelaovesklanke? Ook dit is cultuurhistorie waar Heemkundekring Blariacum voor staat. Iedereen is van harte welkom in Zalzershaof.

Lees meer

Bliëricks laesplenkske

Geplaatst op 01-12-2017 09:39:54

De werkgroep Bliëricks Waordebook van de Heemkundekring Blariacum komt voor de feestdagen met een heus Bliëricks laesplenkse. Op deze manier willen we de cultuurhistorie nog dichterbij de mensen van Blerick, Hout-Blerick en de Boekend brengen. In dit geval zelfs letterlijk als placemat bij iedereen op tafel. Krijg je zomaar visite, of gasten aan tafel? Ongetwijfeld zal deze placemat aanleiding geven tot geanimeerde gesprekken over het Bliërick, Holt-Bliërick en d’n Bookend van vruueger en noow.

Het zal zeker niet blijven bij dit eerste leesplankje, of misschien moeten we het wel een kièkplenkske noemen. Er is nog zoveel moois te vertellen en te laten zien van het Blerickse. Dit eerste leesplankje is te bestellen voor 2€ per stuk bij de penningmeester.

Het formaat van het placemat is 42 * 30 centimeter en van prima kwaliteit, op 300 grams papier, dubbel glanzend gelamineerd.

Blerick, 1 december 2017 - penningmeester@heemkundekringblariacum.nl

Lees meer

Lezing Maasschippers

Geplaatst op 30-11-2017 11:56:11

Het was een goede opkomst in Zalzershaof bij onze lezing over Maasschippers, er moesten stoelen worden bijgeplaatst. Voorzitter Joep Duckers heette iedereen welkom en introduceerde de inleider van de avond, Jan Titulaer. Hij hield een gloedvol betoog over de Maasschippers, ondersteund door sprekende dia’s. Het werd zoals hij dat zelf verwoordde: ‘een ode aan het wel en wee van alle op de Maas varende van de 16e tot de 19e eeuw in Limburg’. Het helaas vergeten ambacht, dat in het verleden zo’n belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van onze regio, werd even in de spotlights van het heden geplaatst.

Na afloop konden nog vragen worden gesteld en aansluitend was het nog lang gezellig, onze heemkundekring heeft zeker toekomst in Blerick, Hout-Blerick en de Boekend. De voorzitter mocht weer enkele nieuwe leden verwelkomen. Het was een boeiende avond.

Marijke Vennik, 29-11-2017

Lees meer

Lezing over Limburgse Maasschippers

Geplaatst op 02-11-2017 13:23:34

Op woensdag 29 november nodigt Heemkundekring Blariacum vanaf 19:30 uur uit voor een lezing over Maasschippers in Zalzershaof, Zalzerskampweg in Hout-Blerick. Deze avond is niet alleen voor leden toegankelijk, maar alle belangstellenden zijn van harte welkom. Een van onze leden, Jan Titulaer, zal jullie in het Bliëricks uitvoerig bijpraten over het wel en wee van de Limburgse Maasschippers in de 16e – 19e eeuw.

Bij het zoeken over dit onderwerp merken we snel dat er slechts heel summier is gepubliceerd over de Maasschippers. Het lijkt wel een vergeten groep, vooral in onze regio herinneren weinig zichtbare en tastbare sporen aan dit eeuwen oude ambacht. Toch was de Maas tot voor 100 jaar de enige snelweg door ons Limburg. Zeker niet ontbloot van gevaren verzorgden de maasschippers de logistiek, maar brachten ook welvaart langs de beide Maasoevers. Vooral steden als Maastricht, Roermond en Venlo danken hun groei en ontwikkeling aan de Maashandel. Maar ook kleinere plaatsen als Eijsden, Urmond en Blerick speelden een actieve rol. Helaas bracht de Maas niet slechts welvaart, ook de niets ontziende veroveraars verplaatsten zich langs en over de Maas en lieten hun sporen van vernieling achter.

De rode draad door de lezing vormen de maasschippers, huurvaarders en lijndrijvers. Zo’n 500 families zijn intussen getraceerd en gevolgd. Hoe waren zij georganiseerd, hoe zagen hun schepen eruit, wat vervoerden ze? Het gaat dus niet alleen over Blerick, maar over de maasscheepvaart in Limburg van zo’n 200 tot 400 jaar geleden. Nieuwgierig? Je bent van harte welkom.

Lees meer

“Chemische fabriek Dr.O. Breyer” door Felix Routs

Geplaatst op 18-10-2017 12:15:03

woensdag 1 november 2017 om 19.30 uur

De voordracht gaat over de voorgeschiedenis, het tot stand komen en de ontwikkeling  van de Chemische Fabriek Dr. Otto Breyer. De bouw van de fabriek startte in januari 1949 . Het nieuwe industrieterrein  Groot Boller in Blerick was nog niet gereed. Het bedrijf, tegenwoordig onder de naam Peter Greven Nederland C.V. heeft zich ontwikkeld van een kleine pigmentfabrikant tot een wereldspeler als producent van magnesiumstearaat voor de farmaceutische industrie.

 

Lees meer

Presentatie DVD met “Gezinnen Blerick 1575 – 1819”

Geplaatst op 04-10-2017 08:59:38

Op woensdag 20september 2017 om 19.30 uur presenteerde Heemkundekring “Blariacum” de DVD met gegevens van “Gezinnen Blerick 1575 – 1819” in het Activiteitencentrum “Zalserhaof ” in Hout Blerick. Er waren meer dan 50 belangstellenden aanwezig.

 

 

 

Lees meer

Historische wandeling door Blerick

Geplaatst op 30-05-2017 11:44:21

Op zaterdagmiddag 10 juni organiseert de Heemkundekring Blariacum een Historische
wandeling door Blerick

 

 

 

 

Lees meer

JOEP DUCKERS VERTELDE . .

Geplaatst op 30-03-2017 09:07:41

gisteraovend 29 maart euver ut wel en wee van de Bliërickse Bekkers van vruueger en noow. En we krége ein moeëije film te zeen euver de historie van bekkerie Paul Duckers. Dees inleiding waas nog maar pas ut iërste begin, want d'r kump ouk nog ein book. Maar det deurt nog wat, ut deig môt nog effe riëze . . . .

  

 

 

Lees meer

Joep Duckers vertelt over de bakkers van (Hout) Blerick en de Boekend

Geplaatst op 23-03-2017 17:25:06

Woensdagavond 29 maart om 19:30 uur start in Zalzershaof (Hout-Blerick) een zeer interessante lezing over het wel en wee van de bakkers. Uiteraard is deze avond ook toegankelijk voor niet-leden.

 

 

 

 

Lees meer

”Ut Bliëricks van vruuger” door Frens Bakker

Geplaatst op 16-01-2017 11:38:15

Dr. Frens Bakker werd geboren in Blerick. Hij is docent Duits aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Onlangs promoveerde hij op het prroefschrift :”Waar scheiden de dialecten in Noord-Limburg”

 

 

 

 

Lees meer

Succesvolle 1ste boekpresentatie ‘Kôm heej vetkedee’

Geplaatst op 10-12-2016 08:16:05

In een goed gevulde Zalzershaof vond 7 december de eerste boekpresentatie plaats van de Heemkundekring Blariacum. De ruim 50 bezoekers werden ontvangen met koffie en vlaai, en welkom geheten door Chrit Klerken. Hij legde nog eens het bestaansrecht uit, en aan welke projecten er gewerkt wordt. Marijke Titulaer vertelde hoe zij aan de wieg mocht staan bij het tot stand komen van de eerste publicatie. Met een speciaal geschreven gedicht declameerde schrijver Jan Titulaer wat de lezers konden verwachten van ‘Kôm heej vetkedee’.

Lees meer

1e Boekpresentatie

Geplaatst op 21-11-2016 19:00:06

Woensdag 7 december houdt onze Heemkundekring Blariacum haar eerste boekpresentatie. We nodigen daartoe alle leden, buitengewone leden en onze belangstellenden van harte uit van 20:00 - 21:00 uur in Zalzershaof in Hout-Blerick. Voor koffie met gebak wordt gezorgd.

Het boek 'Kôm heej vetkedee' zal worden toegelicht, het eerste exemplaar wordt uitgereikt en aansluitend start de verkoop voor 10 euro. Uitsluitend deze avond kunnen onze betalende leden het boek gratis afhalen. Vanaf 9 december is het te koop bij de BRUNA in Blerick, maar ook te bestellen bij het bestuur.

We rekenen op jullie aanwezigheid.

Lees meer

Dônderdag-aovend starte we met ôs werkgroepe Genealogie en Archeologie

Geplaatst op 24-10-2016 07:51:41

Dônderdag-aovend starte we met ôs werkgroepe Genealogie (euver femilie-stambuim)
en Archeologie (geschiedenis van ôzze kringk). Heb ge belangstelling? Wilt geej auk ens wat oëtzeuke?
Ge ziet welkom 27 oktober vanaaf 19:30 oor in Zalzershaof (Holt-Bliërick).

 

Lees meer

Familieonderzoek in onze heemkundekring “Blariacum”

Geplaatst op 14-10-2016 15:39:31

“Familieonderzoek? Alles staat toch op internet?” Zo eenvoudig is het niet. Op internet staat inderdaad heel veel, maar is het allemaal betrouwbaar?

Wie onderzoek wil doen naar de geschiedenis van zijn of haar familie komt voor allerlei vragen te  staan.

 

Lees meer

DIGI-Albums van Will Sorée

Geplaatst op 20-09-2016 11:34:23

Op donderdagavond 22 september vertoont de Heemkundekring “Blariacum” enkele van de bekende digi-albums van Will Sorée. Will heeft een een vijftal albums gemaakt over onderwerpen in Blerick/Hout-Blerick zoals St.Antoniuskerk Lambertuskerk, Villa Arthur,  Watermeule en de Maasbruggen. De presentatie van deze digi-albums is in handen van Wieger Simons. De bijeenkomst wordt gehouden in het Activiteitencentrum “Zalzerhaof” Zalzerskampweg 64 in Hout Blerick.

 

 

 

Lees meer

Excursie Heemkundekring Blariacum naar Fort St.Michiel

Geplaatst op 20-04-2016 20:39:18


Op zaterdagmorgen 21 mei organiseert de Heemkundekring Blariacum een excursie naar het “Blerickse” Fort St.Michiel. Onder de deskundige leiding van Joep Lamers worden we langs de blootgelegde verdedigingsmuren van het Fort geleid.

 

 

Lees meer

Het gezicht van de Boekend

Geplaatst op 23-03-2016 21:37:09

Op donderdag 24 maart as vindt de 3de bijeenkomst plaats van de heemkundekring Blariacum  in gemeenschapshuis “Boostenhof”, Heymansstraat  125 5927NP  in de Boekend. Aanvang 19.30 uur.

 

 

 

Lees meer

Heemkundekring Blariacum gaat driedimensionaal

Geplaatst op 02-02-2016 15:52:28

Op donderdag 25 februari 2016 om 20:00 uur is de tweede bijeenkomst van de kersverse Heemkundekring Blariacum in de Zalzershaof, Zalzerskampweg 64, 5926 PL Hout-Blerick. Deze avond is toegankelijk voor iedereen. Er is tevens een eerste mogelijkheid zich aan te melden als lid van de Heemkundekring Blariacum. 
Lees meer

Iërste stuurgroep beejeinkôms

Geplaatst op 13-01-2016 03:30:00

Op 4 januwarie kwaam de Stuurgroep veur ut iërs beejein, Riet Fleuren waas ôs gasvrouw en we hadde ut allermoëijste oëtzich op ut hert van Bliërick.

Lees meer

Heemkundekring in de steigers

Geplaatst op 21-12-2015 06:56:00

Iërste beejeinkôms 10-12-2015 in de trouwzaal van ’t Raodhoës in Bliërick. 

Om 20:00 uur heette Joep Dückers de 17 belangstellenden van harte welkom voor een bijzondere gebeurtenis: ‘de aftrap van een heemkundekring Boekend, Hout-Blerick en Blerick’.

Lees meer