Terug naar overzicht


Blerick 75 jaar bevrijd

Geplaatst op 09-10-2019
Geplaatst door titven

Blerick 75 jaar bevrijd

Heemkundekring Blariacum houdt boekpresentatie

Zondag 3 december 1944 werd Blerick bevrijd van de Duitsers, maar de Maas zou nog drie maanden als frontlinie standhouden. De mensen moesten uit Blerick evacueren, soms ver van huis en haard. De geallieerden en de Duitsers bleven elkaar over en weer bestoken met artillerievuur. Op 1 maart 1945 werd ook Venlo bevrijd en konden de geëvacueerde Blerickse mensen terugkeren naar hun totaal verwoeste dorp. Blerick bleek één van de zwaarst getroffen dorpen, met méér dan 200 slachtoffers, geen enkel huis kwam onbeschadigd uit de Tweede Wereldoorlog.

Dinsdag 3 december 2019 is het 75 jaar geleden dat Blerick werd bevrijd. Heemkundekring Blariacum moest hier wel aandacht aan schenken. Wij kregen de vraag een herinneringsboekje samen te stellen. Er zouden ooggetuigenverslagen in moeten staan. Er moesten foto’s uit de oorlog in staan. Vooral dat laatste oorlogsjaar en de drie daarop volgende maanden gedwongen evacuatie hebben diepe sporen achtergelaten. Daar ligt dan ook de focus van deze 120 pagina’s tellende paperback. Steeds minder ooggetuigen kunnen het ons nog uit-eigen-ervaring vertellen.

Zelf zijn we twee jaar na de oorlog geboren. We zijn selectief op zoek gegaan naar enkele ooggetuigen om een compleet beeld te schetsen van dat laatste oorlogsjaar. Het heeft ons ontroerd, de herinneringen zijn nog scherp, het verdriet zit nog dicht onder de huid. ‘Pap, det heb ge mich noeits ièrder verteld’, liet een dochter zich ontvallen die bij een interview zat. ‘Bedank veur ut indrökwekkend verhaol van Mam, as ut op pepeer steit mak ut nag mièr los’, zei een zoon die het verhaal van zijn moeder las. Het is een selectieve greep uit die schrijnende herinneringen, aangevuld met enkele eerdere publicaties.

Woensdag 6 november is om 19:30 uur de boekpresentatie in het Informatiecentrum Ons Fort, Garnizoenweg 23 in Blerick. In een korte lezing wordt het waarom, het ontstaan en de inhoud van het boek toegelicht. Vervolgens worden de eerste exemplaren uitgereikt aan degene die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming. Aansluitend is het boek te koop voor 10 euro in het Informatiecentrum. Vanaf donderdag 7 november ligt het bij BRUNA, Kloosterstraat in Blerick.

Maar er zijn in Blerick nog veel meer ooggetuigen met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Vergeet vooral niet te praten met mensen die je kent en die het allemaal nog bewust hebben meegemaakt. Geloof ons, alleen al het erover praten werkt voor deze mensen als een bevrijding. En zij geven nog een keer die belangrijke boodschap:

Dat we het nooit mogen vergeten . . .

November 2019 – Marijke en Jan Titulaer.