Terug naar overzicht


Excursie Heemkundekring Blariacum naar Fort St.Michiel

Geplaatst op 20-04-2016
Geplaatst door MaikelvanVugt

Op zaterdagmorgen 21 mei organiseert de Heemkundekring Blariacum een excursie naar het “Blerickse” Fort St.Michiel. Onder de deskundige leiding van Joep Lamers worden we langs de blootgelegde verdedigingsmuren van het Fort geleid.

Nadat Venlo in 1343 stadsrechten kreeg en stadsmuren mocht bouwen, werd een eeuw later aan de westelijke oever van de Maas, in 1450 een fort gebouwd. Daartoe werd een grote oppervlakte Blerickse grond onteigend en bij Venlo gevoegd. De Spanjaarden vervingen dit fort van aarde, hout en steen door een stenen fort genaamd Fort Sint-Michiel. Met de bouw werd namelijk begonnen op 29 september 1641, Sint Michaelsdag, genoemd naar aartsengel Michaël die volgens het hoofdstuk Openbaringen in de bijbel oorlog voerde tegen satan. Het fort was in 1643 gereed.


Blerick kon lange tijd niet uitbreiden richting het noorden, omdat het schootsveld van het fort vrij moest blijven. Toen aan het eind van de 19e eeuw de Spoorlijn Venlo - Eindhoven aangelegd werd, verdween het fort en kwam de bebouwing in Blerick op gang. Op de plek van Fort Sint Michiel werd tussen 1910 en 1913 de Frederik Hendrikkazerne gebouwd. De contouren van het oude fort zijn nog wel in de stratenstructuur te herkennen in de punten Horsterweg/Garnizoensweg, Horsterweg/Daelweg en Horsterweg/Kazernestraat. Daarnaast is er een straat (Fort Sint Michielstraat) naar het fort vernoemd.

Start om 10.00 uur bij de  hoofdingang van de kazerne aan de Garnizoenweg.

Kosten voor belangstellenden € 3,--.  Leden van de Heemkundekring gratis