Terug naar overzicht


Feestelijke opening "Canal du Nord"

Geplaatst op 15-07-2016
Geplaatst door MaikelvanVugt

 

Op zaterdag 16 Juli wordt het "Canal du Nord" officieel geopend door Waterschap Peel en Maasvallei in samenwerking met Boekendevents. Aansluitend aan het officiële gedeelte vindt hier eenmalig "Het Kanaalfeest" plaats. Zoals veel mensen uit de regio weten wordt er rond de Geliskensdijkweg en langs de Eindhovense weg nabij Zaarderheiken al ruim een half jaar hard gewerkt aan het verleggen van de Everlose beek door de onvoltooide Noordervaart. Op 17 december 2015 is Waterschap Peel en Maasvallei gestart met de werkzaamheden en zaterdag 16 juli worden de werkzaamheden afgerond met een officiele opening. Waarna het water via de Noordervaart zijn weg naar de maas zal vinden.

Omleiden Everlose Beek
Het verlegen van de Everlose Beek was noodzakelijk om de natuurlijke functie in natuurgebied het Koelbroek te herstellen. Natuurgebied Koelboek is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur. Het heeft zelfs de status van een TOP-gebied. Dit is een gebied met bijzondere natte natuur zoals planten, dieren, mossen en paddestoelen. Daarom was dit gebied één van de belangrijkste te herstellen natuurgebieden in Limburg. De Everlose Beek die door dit natuurgebied stroomde voerde voedselrijk water af vanuit het achterland. Het natuurgebied zelf heeft een specifiek interne waterhuishouding met natuurzuiver kwelwater. Dit werd deels overspoeld en weggevoerd door de Everlose Beek. Door de Everlose Beek om te leiden wordt dit voorkomen en kan de natuur in het Koelbroek zich volledig herstellen.
Het Koelbroek vormt samen met de natuurgebieden Dubbroek, Kraijelheide en de Boekend de Greune Lông. Dit ongerepte natuurgebied biedt volop groen, beekjes en prachtige wandelroutes. Ook bossen, houtwallen en open landschap komen in dit natuurgebied veelal voor. Het gebied is te ontdekken via de vele wandelpaden die vrij toegankelijk zijn.
Mevr. Joke Kersten zal als lid van het dagelijks bestuur en portefeuille houder van o.a. Beekherstel de officiële handeling verrichten om op originele wijze voor de eerste keer het water door de Onvoltooide Noordervaart laten stromen.

Programma officiële opening
14:30 Start officiële programma
15:00 Onthulling van het bord op de Geliskensdijkweg
15:15 Korte wandeling voor alle genodigden en geïnteresseerde langs het kanaal.
15:45 Officiële opening "Canal du Nord"
16:00 Afsluiting officiële gedeelte en
16:00 Start van het Kanaalfeest
18:00 Coverband BLAST!

Het Kanaalfeest
Aansluitend op deze bijzondere gelegenheid organiseert Boekendevents na de officiële opening van het kanaal een uniek Kanaalfeest. Een feest voor iedereen die geinteresseerd is in het nieuwe kanaal en tevens wil genieten van een hapje en een drankje.
Voor de mensen met lef is er een competitie bierkrat stapelen en voor de kleinere onder ons is er een springkussen. Inschrijven voor het bierkrat stapelen kan vanaf 15:00 uur, waarna er om 16:15 geloot wordt voor de startvolgorde. Gelijktijdig verzorgt kookclub de Laege Kliko uit de Boekend ook dit jaar weer de BBQ voor iedereen met honger. Rond de klok van zes uur begint de Coverband BLAST!
BLAST! is een strakke, zeer ervaren coverband die een breed repertoire aan bekende hits ten gehore gaat brengen. De van oorsprong Tilburgse band bestaat uit 7 zeer muzikale muzikanten uit de gehele regio. Of het nu gaat om hedendaagse pop, soul, danceclassics of rock 'n roll alles wordt onder aanvoering van een weergaloos zangtrio tot een muzikaal swingend festijn omgetoverd.
Graag nodigen we iedereen uit om een kijkje te komen nemen bij het kanaal aan de Geliskensdijkweg in de Boekend en te genieten van een drankje, een hapje en sfeervolle muziek.

Wegafsluiting: In het kader van de veiligheid voor de kinderen wordt de kruising Geliskensdijkweg - Heymansstraat op 16 juli afgesloten. De omleiding vanuit de Boekend loopt via de Kockerseweg en de Sitterskampweg.

De officiële opening wordt mede mogelijk gemaakt door:
Berden groenten, Blerickse Krant, Bloxbouw, Café/Feestzaal Boostenhof, De Bekkerie / Toffe dag, Eftex logistics, Forellenvijvers & Solexverhuur Maashof, John Kreutz Schilderwerken, Klaver Automobielen, Lemmen constructies, Louis Peulen Installatietechniek, LUWI, Mazda Peeten, Ontwerpbureau Hans Lenders, Pijpers Bakkerij, Pluspunt Electrotechniek, Sam Hendriks (D'n Haofreus), Stucadoorsbedrijf Keunen VOF, Van Dijk Timmerbedrijf, Vervoort dakdekker, Vissers Ploegmakers, Vos Garagedeuren, W.Lenders Kerstboomkwekerij, Waterschap Peel en Maasvallei.

 

Bron: Blerickse Krant