Inhoud

Melkfabriek St. Antonius

Afbeeldingen

 
 
 

Omschrijving

Melkfabriek St. Antonius:

 

De familie van Lare verhuisde in 1926 van Broekhuizenvorst naar de Stationsstraat in Blerick, waar Kees van Lare de melkinrichting en stoom-zuivelfabriek St. Antonius stichtte. Dagelijks werd er volle melk, roomkarnemelk, roomboter en room gemaakt volgens reclame in kranten.

In 1950-1952 werd het bedrijf gemoderniseerd en in 1962 werd het bedrijf verkocht aan de concurrent, de coöperatieve melkinrichting st. Martinus.

Foto 1: Melkfabriek St. Antonius.

Foto 2: Mientje Schatorjé en Kees van Lare, de eigenaren van de melkfabriek.

Foto 3: Machines om de melk "houdbaar" te maken (ca. 1935-1940).

 

Henk Goertz vertelt:

"Ik heb mijn in 2020 overleden moeder Mieke wel vaker over de melkfabriek St. Antonius horen praten, enkele vragen bleven onbeantwoord, daarom heb ik haar broer Toon, geboren 1935, gebeld. Hij heeft vroeger als jongeman nog meegewerkt in de melkfabriek, voordat hij ging studeren, en hij kon me het volgende vertellen:

 

1: Levering melk:

- door boeren: ca. 50, vooral uit Blerick, Boekend, Grubbenvorst, Horst. De boeren kwamen de melk veelal met paard en wagen brengen.

- door een medewerker van St. Antonius (dhr. Van Lin) werd met een eigen vrachtauto ook melk opgehaald bij boeren.

- door andere melkfabrieken, die een melkoverschot hadden. Zo hielpen melkfabrieken elkaar. Deze lagen in Maasbree, Sevenum, Venray, Rijkevoort. Echter met St. Martinus in Venlo werd niet samengewerkt. Deze werd als “vijandig” beschouwd.

 

2: Producten: melk, karnemelk, slagroom, gortepap, rijstepap, vanille- en chocoladevla.

 

3: Personeel in melkfabriek: eigenaar vader (mijn grootvader) Cees van Lare, zijn zonen Chrit en Sar (mijn ooms), de heren Van Lin en Luijpers, nog een waarvan naam niet bekend, en mijn moeder Mieke heeft een tijdje de boekhouding gedaan. Totale bezetting 7 mensen.

 

4: Afzetkanalen:

- door melkboeren, sommige dezelfde die ook melk brachten (bijv. Baer Huijs uit de Boekend), maar door ook andere melkboeren, werden producten weer opgehaald, met paard en wagen, en door een enkeling met de bakfiets.

- bakkers namen vooral rond de feestdagen slagroom af. Deze werd met eigen vrachtauto weggebracht.

- melkhandel Stappers uit Grubbenvorst.

 

Vermeldenswaard is wellicht ook nog dat mijn moeder met haar moeder, broers en zussen tijdens de oorlog tijdelijk bij melkboer Baer Huijs in de Boekend woonde toen het in de 1e Graaf van Loonstraat te gevaarlijk werd door de bombardementen van de geallieerden op de Maasbrug, en later door de gevechten tijdens de bevrijding van Blerick."

SOUNDUPLOAD_DIR_MP3PL

Informatie

Datering foto 1928
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Henk Goertz
Plaats Blerick
Straat
Categorieën

Meer info

Geografie

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
  • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
  • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
  • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

  • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
  • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3684552º 6.15248906º

Melkfabriek St. Antonius


Bovenstaande locatie staat niet op de overzichtskaart.