VMB (Verenigde MelkBoeren)

VMB (Verenigde MelkBoeren):
 
In 1953 kwam er overleg tussen de diverse, toen nog onafhankelijk van elkaar werkende, Blerickse melkboeren tot stand over een vakantieregeling. Dat overleg resulteerde tevens in een wijkverdeling. De resultaten van de gesprekken bevielen zo goed dat de melkboeren nog datzelfde jaar besloten een permanente organisatie in het leven te roepen: de Coöperatie van Blerickse Melkhandelaren. Deze coöperatie ging al snel over tot het zelf inkopen van produkten. Die groothandel groeide voorspoedig en kreeg, na enige tijd te zijn ondergebracht in het huis van voorzitter A. Joosten, een eigen gebouw met spoellokaal aan de Frans Erensstraat. De melkboeren traden naar buiten onder de naam Verenigde Melkhandelaren Blerick (VMB). In de jaren zestig werden de door de VMB voor de kinderen van de klanten georganiseerde reizen een waar fenomeen. Voor die reizen kon de huisvrouw via een zegelsysteem sparen.
Op een gegeven moment reden er 22 bussen met Blerickse kinderen naar de Efteling. In diezelfde jaren zestig namen de activiteiten van de coöperatie snel toe. Ze ging bijvoorbeeld, nadat de Blerickse melkfabriek in de 1e Graaf van Loonstraat was opgekocht door de Venlose Sint-Martinus, zelf in melk grossieren, wat uitmondde in een melkoorlog te Venlo en Blerick. Ook werden de groothandelsactiviteiten uitgebreid en konden andere handelaren bij de coöperatie kopen. Dat leidde onder meer tot samenwerking met de SRV, de organisatie voor rijdende winkels.

In 1967 volgde de overname van de firma Holten-Geurts in Panningen en in 1972 een fusie met collega-groothandel Senders uit het Brabantse Aalst. Datzelfde jaar 1972 werd een nieuw centraal magazijn gebouwd in Someren en ontstond uit de gefuseerde groothandels het Zuivel Centrum Zuid BV. De coöperatie had van dat nieuwe bedrijf enkel nog een pakket aandelen. De kleine Blerickse organisatie was in bijna twintig jaar uitgegroeid tot een mammoet-groothandel die heel Zuid-Nederland bestreek. Weer ongeveer 20 jaar later, eind 1993, was dat ZCZ een organisatie met tachtig man personeel en een omzet van 90 miljoen gulden per jaar.
(Bron: Blerickclopedie)

Datering foto tussen 1955 en 1965
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Mieke Aerdts
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Straat Frans Erensstraat
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3664858º 6.14761753º

VMB (Verenigde MelkBoeren)


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1960-1969 .

Opmerking:
C C H Y D
 
 • beeldbank/1b0a048f/2021-10/mbb_00006225.txt
 • Laatst gewijzigd: 2022/11/30 09:28
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo