Rivierkazemat-Zuid

Rivierkazemat-Zuid:

Rivierkazemat-Zuid had tot opdracht de Maasbruggen op te blazen als daartoe het bevel werd gegeven. Verdere taken voor Rivierkazemat-Zuid waren er eigenlijk niet, alleen nog een lichte mitrailleur. Bij de Duitse inval op 10 mei 1940, werd dit door wachtmeester Flip Boeser en zijn 7 man politiemensen ook uitgevoerd.

Wachtmeester Flip Boeser vertelt:
“Op de avond van 9 mei werd het spannend. En die spanning was soms te snijden. Boeser had zelf nooit in oorlog geloofd. Maar nu … Rond middernacht waren ze in stelling gegaan.
Toen de doffe knallen van het springen der bomen (als wegversperring) op de Kaldenkerkerweg en omgeving te horen waren, wist Boeser dat het wellicht mis zou gaan en de oorlog tóch zou beginnen.
Bij het krieken van de ochtend - de gehele nacht werd naarstig met verrekijkers het schootsveld afgezocht - zagen de mannen van spoorweg-kazemat zuid telkens mensen op de toegang naar de brug aan de Venlose kant. Dat waren kennelijk soldaten van het Grenswacht-detachement die zich terugtrokken. Echter ook burgers. De wacht op de brug (bij de ontstekings-put) was al eerder weg gehaald.
Toen werd het rustiger.

Op een gegeven moment zag men soldaten met geheven armen en gebalde vuisten in looppas en in gesloten colonne de brug op komen. Ook kon men zien, dat een Duits militairde ladder opklom naar de ontstekingsput.
Kort tevoren (om ongeveer vier uur) was via de telefoon gemeld, door de marechaussee die wacht had bij de Vierpaardjes te Venlo, dat een Duitse trein met soldaten gepasseerd was.

,,Jongens, we kunnen niet meer wachten”, riep Boeser toen hij vermoedde dat die Duitser daar boven op die brug de ontstekingsput op veilig zou trachten te krijgen. Waren er immers niet vaak geruchten geweest, dat de Duitsers via spionnage alles wisten ?
De opdracht om de brug te laten springen, bleef uit. In de kazemat bevond zich echter een schriftelijke instruktie. En zei het krijgstuchtreglement niet, dat onder zekere omstandigheden men de zedelijke moed moest hebben om zelf op te treden? Zonder daartoe opdracht te krijgen verbrak Flip Boeser de verzegeling. Hij sneed het desbetreffende touwtje met zijn zakmes door. Hij trok aan de beugel van het deksel. De beugel brak af. Spannende seconden. Met het mes werd het belemmerende deksel er uit gepeuterd.

Toen werd het ontstekings-apparaat uit het kastje gehaald. Tenslotte volgde de laatste handeling. In die betonnen kazemat-kolos was nauwelijks waarneembaar wat gebeurde. Geen zware knal. Wel kon nog een tijd lang het brandend gas (uit de gesprongen leiding) worden waargenomen.
Achteraf moest worden vastgesteld, dat op het moment van ontploffing inderdaad majoor Swart aan sergeant-majoor Delissen opdracht gaf de bruggen te vernietigen. Men wist daar (in Baarlo en in de kazerne te Blerick) echter niet hoe nijpend de zaak al was. Via de lijn meldde Delissen zich: „De brug is gesprongen”, zei Boeser. „Gefeliciteerd”, antwoordde de stem aan de andere kant”.
(Bron: boek Blariacum, Blerke, Blerick - Gerrit Gommans).

Datering foto circa 1940
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Jacques Gerards
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
  • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
  • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

  • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
  • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3702454º 6.15870961º

Rivierkazemat-Zuid


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1940-1949 .

Opmerking:
H H X Y O
 
  • beeldbank/2b7b05d5/2021-03/mbb_00004937.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/04/21 23:00
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo