Datum 2018-05-10
Type Nieuws
Auteur Jan Titulaer00126_uitnodiging.jpg

In het kort

Een boek dat moest geschreven worden

Heemkundekring Blariacum publiceert een volgend boek over de Blerickse cultuurhistorie.

De boekpresentatie van de alde Lambertuskerk is op woensdag 30 mei om 19:30 uur in Zalzershaof, Zalzerskampweg 64, Hout-Blerick. Iedereen is van harte welkom. Het boek is samengesteld en geschreven door Jan Titulaer. Voordat het eerste exemplaar wordt uitgereikt, zal de schrijver aan de hand van een PowerPoint-presentatie uitleg geven waarom hij dit boek moest schrijven. En van welk groot belang die kleine kerk was en is voor de Blerickse cultuurhistorie. Aansluitend start de verkoop van het boek. Het is een eenvoudige paperback in zwart wit, met eenvoudige afbeeldingen, maar wel met alle informatie die er te vinden was over de oude Lambertuskerk. Tijdens de boekpresentatie te koop voor slechts €7.50, daarna voor €10.00 bij de BRUNA, Kloosterstraat in Blerick, of rechtstreeks via de webwinkel.

Een boek dat moest geschreven worden

Heemkundekring Blariacum publiceert een volgend boek over de Blerickse cultuurhistorie.

Meer dan zeven eeuwen nam de oude Lambertuskerk dé centrale plaats in binnen de Blerickse, Hout-Blerickse en Boekendse gemeenschap. Vanuit Hou-Blièrick, ‘t Euverkaore, de Bookend en ‘t Brook leidden alle straten, zandwegen en paadjes eeuwenlang door waer-en-wind naar die oude Lambertuskerk. Alle belangrijke feesten begonnen met een plechtige Mis, en alle openbare bijeenkomsten vonden plaats in deze kerk of op het pleintje ervoor. Tegenwoordig weten de meeste mensen waarschijnlijk niet eens waar die ooit stond. Op de plek waar nu de parkeerplaats van de Antoniuskerk ligt. Schuin tegen de Helling aan, met nog een punt op de Antoniuslaan. Wie realiseert zich nog dat onze Blerickse, Hout-Blerickse en Boekendse voorouders er allemaal tot 1900 zijn gedoopt en bijna dagelijks ter kerke gingen! 

De eerste heren van Blerick waren méér dan 1000 jaar geleden verplicht een kerk te stichten voor de eerste pachters. Later droegen zij die zorg voor de kerk over aan de geestelijken. Zowel de wereldlijke als de geestelijke heren zorgden voor de eerste orde en regelmaat in onze regio. De tien geboden en de tienden hielden de mensen ónder-de-knoet en probeerden ze op het door hen gewenste rechte pad te houden. De tien geboden vormen nog steeds de kernwaarden van onze westerse beschaving. Het zijn de leefregels voor onze christelijke samenleving. De tienden hebben intussen plaatsgemaakt voor de belastingen, die zo gehate blauwe enveloppe. 

Steeds weer nieuwe mensen vestigden zich in Blerick, ze voelden zich thuis en raakten verknocht aan hun stukje grond in de binnenbocht van die grillige Maas. Maar het viel lang niet altijd mee, het was niet altijd rozengeur en maneschijn. De nabijheid van de Maas, eeuwenlang de enige snelweg door Limburg, en de dreigende slagschaduw van de vestingstad Venlo brachten vaak meer ellende dan voorspoed. Terugkijkend over die eeuwen groeit het respect voor onze voorouders. Hun gehechtheid aan het leven en de liefde voor hun dorp blijken uit de vele verhalen. 

Dit boek laat die wordingsgeschiedenis van ons Blerick over meer dan zeven eeuwen herleven, en daarbij leren we die oude Lambertuskerk beter kennen. In de eerste helft van dit boek wordt het kerkgebouw uitgebreid van binnen en van buiten besproken. Vervolgens wordt aan de hand van meer dan 30 pastoors de historie van Blerick beschreven, zij vertellen ons wat er zoal rond de oude Lambertuskerk gebeurde. 

In het tweede gedeelte van het boek lezen we in chronologische volgorde een aantal geromantiseerde verhalen over Blerick, met altijd die-kerk-in-de-midde. Ze zijn grotendeels gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen, die voor onze regio van onuitwisbare cultuurhistorische waarde zijn. De schrijver heeft deze gebeurtenissen op zich laten inwerken en geprobeerd zich voor te stellen, hoe het geweest moet zijn en wat het betekende voor de plaatselijke bevolking. Deze beeldende verhalen zijn geschreven in ‘t Blièricks, de taal waarin de Blièrickse minse dinke, druime, veule en praote. In de stijl van Kóm heej vetkedee, zijn vorige boek. 

Misschien is de kerk tegenwoordig voor ons niet meer zo belangrijk. Voor onze voorouders was dat zeker wel! En daarom hecht Heemkundekring Blariacum veel waarde aan dit boek. De heemkundekring wil immers onze eigen cultuurhistorie dichter bij de mensen brengen. Het verdwenen verleden weer even in de spotlights van het heden zetten. Daarom dus dit boek over die lang verdwenen kerk in Blerick. Waarvan slechts sporadisch enkele zwart-wit plaatjes bestaan. Die zo’n centrale en belangrijke plaats inneemt in onze cultuurhistorie. Waarvan de fundamenten nog steeds begraven liggen op de meest historische plek van Blerick. Een boek dat moest geschreven worden, als eerbetoon aan het belangrijkste verborgen monument van Blerick.  

Boekpresentatie
De boekpresentatie van de alde Lambertuskerk is op woensdag 30 mei om 19:30 uur in Zalzershaof, Zalzerskampweg 64, Hout-Blerick. Iedereen is van harte welkom.

Het boek is samengesteld en geschreven door Jan Titulaer. Voordat het eerste exemplaar wordt uitgereikt, zal de schrijver aan de hand van een PowerPoint-presentatie uitleg geven waarom hij dit boek moest schrijven. En van welk groot belang die kleine kerk was en is voor de Blerickse cultuurhistorie. Aansluitend start de verkoop van het boek.

Het is een eenvoudige paperback in zwart wit, met eenvoudige afbeeldingen, maar wel met alle informatie die er te vinden was over de oude Lambertuskerk. Tijdens de boekpresentatie te koop voor slechts €7.50, daarna voor €10.00 bij de BRUNA, Kloosterstraat in Blerick, of rechtstreeks via de webwinkel.

  • berichten/2018/2018-05-10_m00126.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/04/30 12:36
  • (Externe bewerking)