Ons Huis

Ons Huis:

Ons Huis werd in 1927 gebouwd als noodkerk, naar een ontwerp van architect Holten. De bevolking van de Antoniusparochie was zo gegroeid dat de kerk de gelovigen niet meer kon herbergen. Vandaar dat besloten werd tot de bouw van een hulpkerk elders in Blerick. De inzegening daarvan vond plaats in september 1927. Nadat het rectoraat waarvan Ons Huis de noodkerk was op 17 september 1932 tot parochie was verheven, ging pastoor Diederen ijveren voor de bouw van een echte kerk.


Toen deze in 1934 gereed kwam, fungeerde Ons Huis verder als parochiecentrum (gerund door o.a. Jo Hanssen), waar tal van activiteiten plaatsvonden. In de Tweede Wereldoorlog werd het parochiecentrum net als de nieuwe kerk zwaar getroffen. Ons Huis kreeg echter snel een herstelbeurt en diende andermaal als noodkerk voor de parochie (ook tijdelijk als onderkomen voor Duitse militairen). Die situatie duurde tot de kerstnacht van 1950, toen de herstelde Sint-Lambertuskerk weer in gebruik kon worden genomen. Daarna kreeg het gebouw zijn taak als parochiecentrum terug. Talrijke clubs uit de parochie vonden er onderdak. In de jaren zestig verwierf Ons Huis zich een goede naam door de instuiven die er werden gehouden. Deze dansavonden werden door veel jongeren uit Blerick en omgeving bezocht.


In Ons Huis vonden ook veel activiteiten plaats voor scholen, kindervakantiewerk, vrije academie, filmmiddagen, koren en bejaarden. Ook was er een bibliotheek en de verkenners waren gehuisvest op de zolder. Omdat het langzaam maar zeker onderkomen raakte en de parochie geen geld had voor een opknapbeurt, kwam het gebouw in 1971 even leeg te staan. Een door de gemeente Venlo betaalde renovatie maakte het vanaf 16 september 1973 echter weer geschikt voor gebruik door verenigingen. Er werden braderieën georganiseerd en het werd een jongerencentrum (“Stage 66”) waar live-muziek werd gebracht en in de kelders konden regionale bands en groepen repeteren. Het had een rijke historie aan optredende bands: Alquin, Herman Brood, Sweet d'Buster, Gruppo Sportivo. Bintangs, Ian Matthews (Soutern Confort), Magna Carte, Jango Edwards (Festivall of Fools), Wishbone Ash, Golden Earrings, etc.
Die functie behield het lange tijd, totdat het aan het eind van de jaren tachtig in gebruik werd genomen door de Gereformeerde Gemeenschap.
(Bron: Blerickclopedie)

Foto 2: Voor- en achterzijde van lidmaatschapsbewijs “Stage 66 Ons Huis”, 1966 (collectie Nannie Lemmens-Kuipers).
Foto 3: Entreebewijs optreden van het optreden van de groep Alquin, 10 april 1977 (collectie Jan Kessels).

Paul Leimena vertelt:
“Ik heb zoveel bands en artiesten gezien in Ahoy, Melkweg , Paradiso, ziggodome maar qua sfeer niet te vergelijken met de jaren 70 in Ons Huis (the Mo, Sweet d Buster, Massada…). Unne geweldigen tieed om noeijt te vergaete.”

Theodora Willems Sneijers vertelt:
“Leuke tijd mee gemaakt als beheerder de voetballer Sjakkie Awart kwam “Ons Huis”openen. Met de Kerstmis hadden wij kerst-in, was voor eenzame mensen. Eerst een mis dan een koffietafel en dan tot diep in de nacht muziek met goede groepen zoals de Dizzy Man’s Band.”


Datering foto circa 1966
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Venlo Archief
Plaats Blerick
Wijk Smeliënkamp
Straat Smeliënstraat 33
Rubriek → Subrubriek

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3728223º 6.14889373º

Ons Huis


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1960-1969 .

Opmerking:
B᠎ P Q R S
 
 • beeldbank/20c804f7/2022-02/mbb_00007078.txt
 • Laatst gewijzigd: 2024/05/26 23:00
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo