Sloop van de Knoepert

Sloop Knoepert:

De jaren zestig en zeventig kenden een nogal uitgesproken visie rondom woningbouw. Het leidde in Blerick, tot de grootste wooneenheid die in Nederland bestaan heeft: De Knoepert. Vijfentwintig jaar later leidde het tot de grootste dynamitering die de Nederlandse sloopgeschiedenis kent.

Bijna 500 appartementen telde de ongekend grote flat. Het zou begin jaren zeventig het paradepaardje zijn van de moderne woningbouw. De woningnood in de gemeente Venlo zou er in een klap mee worden opgelost. De komst van de flat ging niet zonder protesten maar die werden niet erg serieus genomen. De bouw begon in 1972 en het zou tot 1974 duren tot de eerste bewoners erin konden. De flat heette officieel “Vleugelflat St. Annakamp”. De buurtbewoners noemden de kolossale flat al snel “De Knoeper“. De flat was niet alleen enorm groot, maar de woningen waren voor hun tijd ook bijzonder ruim en luxe.

De leefbaarheid in en rondom de de flat stond echter sterk onder druk. Alle hoeken en gaten rondom de flat waren een ideale plek voor drugsdealers. De Knoepert werd synoniem voor verloedering, overlast en onveiligheid. In 1990 was de leegstand opgelopen tot meer dan de helft van de woningen. Er werd besloten om de flat te verhuren aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Maar dat zorgde in Venlo voor veel onrust en verzet. Nadat de rust terug was gekeerd laaide de discussie in de gemeenteraad op over wat men met de Knoepert aanmoest. Uiteindelijk werd het ultieme middel ingezet: sloop. Een pijnlijk besluit want er moesten miljoenen afgeboekt worden.

In de vroegste maanden van 1999 werden de lage gedeeltes met shovels gesloopt. Voor het hoge middengedeelte was die methode niet geschikt. Daar moest springstof aan te pas komen. In de dragende palen van de flat werd de springstof aangebracht.

Op 26 mei 1999 brak de dag aan dat de flat neer zou gaan. Een klein deel wist de explosie echter te weerstaan. Dit deel was zeer weerbarstig want ook de pogingen om het flatdeel met scheepskettingen omver te trekken mislukte. Dit moest de dagen daarna nog met de sloopkogel worden weggehaald.

Datering foto circa 1999
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Marijke Titulaer-Vennik
Plaats Blerick
Wijk Sint-Annakamp
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3644482º 6.13523284º

Sloop van de Knoepert


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1990-1999 .

Opmerking:
W A T G S
 
 • beeldbank/611e08d9/2020-06/mbb_00003666.txt
 • Laatst gewijzigd: 2024/07/14 23:00
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo