Boerderij De Heershof

Boerderij De Heershof:

In oorsprong omgracht herenhuis, Heershof, Hiershof of Laerhuis genoemd, bestaande uit twee naast elkaar gelegen bouwvleugels, een (heren)-huis en een (boeren)-hof/hoeve, met daartussen een compacte binnenplaats.

De naam Laerhuis verwijst naar de belangrijkste eigenaren van het complex, de familie Van Laer, die tot aan het einde van de 18e eeuw aan de top van de maatschappelijke ladder in het kerspel Blerick stond en tot ver in de 19e eeuw het herenhuis bewoonde.
Heershof betekent in de oorspronkelijke feodale context: de hof van de plaatselijke heer. In 1677 werd het complex door landmeter Cornelis Lowis ingetekend op een kaart van de Blerickse bezittingen van de Abdij van Averbode.

Uit onderzoek is gebleken dat de Heershof tot het einde van de 18e eeuw een feodale tweedeling kende. Zoals reeds aangestipt bestond het complex uit een herenhuis, het “huis Laer”, en een boerenhoeve, waar de pachter woonde. In organisatorische zin betekende dit, dat de ene helft van de opbrengst van het agrarische bedrijf voor de eigenaar bestemd was en de andere helft voor de pachter.
Het feodale systeem verplichtte verder dat de Blerickse onderhorigen afdrachten in geld of in goederen op de Heershof moesten brengen. Ook vond ter plaatse een lagere en hogere vorm van rechtspraak plaats.

Op het einde van de 17e eeuw, in 1679 brandde het huis af, waardoor Van Laer in één klap vrijwel zijn gehele kapitaal in rook zag opgaan. Door tussenkomst van enkele bereidwillige familieleden kon het complex herbouwd worden. De heerlijke rechten, verbonden aan de Heershof, kwamen in de Franse Tijd (1794-1814) te vervallen.
Uit een overzicht van hypothecaire inschrijvingen uit 1837 blijkt dat het complex Heershof, inclusief het herenhuis, in die tijd in totaal 26 bunder, 37 roeden en 80 ellen omvatte. Tot 1855 was het goed in bezit van de familie Van Laer, waarna de Blerickse aannemer Jan Antoon Linskens, gehuwd met Charlotte van Laer, door erfdeling de nieuwe eigenaar werd.

Bij de verkoop van de Heershof aan de Venlose bankier Jan Gerard Hubert Wolters in 1875 werd nog expliciet melding gemaakt van de twee complexonderdelen: de Heerschhof en het Laerenhuis, tezamen groot ongeveer 29 hectare, 73 aren en 25 centiare. Na het faillissement van de Woltersbank in 1883 ging het totale bezit over in handen van de familie Steyns-Peron uit Venlo. Beide gebouwen, zowel huis en hof, waren op dat moment bestemd tot woonhuis en bewoond. In 1886 was alleen het zogenoemde Laerenhuis ingericht als woning; de boerderij was in gebruik als stalling en schuur.

De Heershof (inclusief Laerhuis) werd in 1916 gekocht door de uit Meerlo afkomstige agrariër Servaas Antoon Bovee, die de gebouwen met bijbehorende landerijen drie jaar later weer doorverkocht aan Joseph van de Loo uit Ottersum, die er na de aankoop ook ging wonen. In 1939 kwam de boerderij door scheiding en deling in handen van zijn schoonzoon Gerard Janssen uit Ottersum. In de Boekend werd hij Hiërs Grad genoemd. Tot aan de verkoop van het pand aan Rijkswaterstaat heeft zijn familie de Heershof bewoond.
Bron: Blericklopedie

Foto 1: van ca. 1980.

Datering foto circa 1980
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Jan Titulaer
Plaats Boekend
Wijk -
Rubriek → Subrubriek Bedrijvigheid → Agrarisch

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
  • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
  • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

  • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
  • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3797585º 6.12134456º

Boerderij De Heershof


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1980-1989 .

Opmerking:
R E U X C
 
  • beeldbank/1bd004a4/2018-02/mbb_00001140.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/04/28 23:00
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo