Heershof

Heershof:
De Hiërs- of de Heershof ligt in de binnenbocht van de Buelterstraat. De boerderij werd in het verleden ook wel Hirschhof, Laarhuis of Laerhuis genoemd. De oorspronkelijk omgrachte boerderij ligt op de overgang van hoog naar laag in het Egerbosbeekdal. De naam van de boerderij verwijst naar de familie Van Laer, waarvan leden lange tijd de 'mede-heren' van Blerick waren.
Op de Hiërshof moesten de dorpelingen tussen 1500 en 1800 afdrachten in geld en/of goederen brengen, of anderssoortige diensten bewijzen. Hier vond ook een lagere vorm van rechtspraak plaats. Op de Tranchotkaart is de Hiërshof getekend als een lang smal gebouw. De huidige, half gesloten hoeve dateert uit 1902. De zuidelijke helft van het oorspronkelijke gebouw werd in 1901 afgebroken, waarna het restant naar het westen toe werd verbreed om verder als landbouwschuur te worden gebruikt. In 1942 werd de gehele, scheef gezakte, kap vernieuwd en het erf aan de zuidzijde door een muurtje gesloten. Het oostelijk gebouw van de half gesloten hoeve dateert uit 1805.

Op deze foto van Heershof is op de voorgrond nog een restant van de omgrachting te zien. De hele Boekend leerde schaatsen op Hieërsgrach!

Datering foto tussen 1945 en 1955
Fotograaf Onbekend