Goofersmolen

Goofersmolen:

De eerste molen (op die plaats) was een houten standerdmolen. Deze werd voor het eerst genoemd in archiefstukken in 1685. De molen stamt dus uit een periode voorafgaand aan dat jaar. In 1898 kwam de molen in het bezit van een zekere Lambert Goofers, waaraan de molen dus haar naam ontleende. Nadat de houten molen in juli 1911 afbrandde, werd er een achtkante Friese korenmolen voor in de plaats gezet op stenen veldmuren.

Omstreeks 1930 verkeerde de Goofersmolen in een zodanige slechte staat, dat hij bij het malen gevaar kon opleveren. Dringend herstel was nodig, waarvoor zich de Vereeniging “De Hollandsche Molen” sterk inzette. De vereniging kwam Lambert Goofers, die toen vrijwel doof-was, en zijn zoon tegemoet met een voor die tijd aanzienlijk bedrag in de herstelkosten. Het werk werd in de jaren 1931 en 1932 door de molenmaker L. Janssen uit Sevenum uitgevoerd.

In 1936 verkocht Goofers zijn molen aan G.J.H. Peeters-Kessels, die in Maasbree een graan- en meelhandel dreef onder de naam Peeters-Kessels, ter onderscheiding van de andere molenaarsbedrijven met een op dezelfde wijze uitgesproken naam Pe(e)ters.

“Bij de Molen” zoals de buurtschap werd aangeduid, liet Peeters in 1938 een maalderij bouwen. Op 11 november 1944 bliezen de terugtrekkende Duitsers de molen op. Op 14 november 1945 bood molenaar Peeters diverse onderdelen van de vernielde molen te koop aan waaronder een ijzeren as, twee jaar later werden de laatste restanten opgeruimd.

In 1946 werd een vennootschap opgericht waarin zowel de maalderij in Blerick als de maalderij met pakhuis in Maasbree werden ingebracht. Later werd het bedrijf in Maasbree geconcentreerd, waar aan de Sevenumseweg een nieuwe veevoederfabriek met twee hamermolens werd gebouwd. In 1981 kwam een einde aan de vennootschap “G. Peelers-Kessels-Granen en Kunstmeststoffen”. Enige jaren geleden werden de gebouwen aan de Sevenumseweg, waar ook Pennings zijn veevoederbedrijf had, afgebroken.
(Bron: Frans Holten)

Datering foto circa 1909
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Frits Peeters
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Straat Pastoor Stassenstraat
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
  • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
  • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

  • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
  • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3641066º 6.14338446º

Goofersmolen


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1900-1909 .

Opmerking:
Y F O K G
 
  • beeldbank/213d0521/2023-05/mbb_00008563.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/04/14 23:00
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo