Toneelvereniging "Onderling Kunstgenot"

 

Toneelvereniging "Onderling Kunstgenot":

Tijdens de opvoering van het toneelstuk: "De moord uit geldzucht". 

 

Toelichting:

Een echte toneelvereniging kreeg Blerick op 22 oktober 1922. De door werknemers van de Centrale Werkplaats in januari 1921 opgerichte concertvereniging Onderling Kunstgenot begon toen een vrij zelfstandige toneelafdeling. Tot de initiatiefnemers daarvan behoorden Lei de Bie sr., Chris Lamers, Handrie Willems, Henk Overduyn, Sef Notermans en Sef Manders. Het eerste stuk dat de nieuwe vereniging speelde was in 1922 'De Bokkerijders'. Daarna volgden werken als 'De pastoor van Neuvilette', 'Rose-Kate', 'De Rozenkrans', 'Op hoop van zegen', 'De gebroeders Kalkoen', 'De Vreemdeling' en 'Ik heb gezondigd'. In de beginperiode werden vooral blijspelen opgevoerd. En met succes, want zaal Schell (later bioscoop Royal Irene) en zaal Apollo zaten telkens vol. De stukken werden overigens ook in de plaatsen rond Blerick op de planken gebracht. Onderling Kunstgenot trad op van Linne tot Broekhuizen. De expedities met het decormateriaal (vervaardigd door timmerman Lei de Bie sr.) daarheen werden allemaal per fiets ondernomen. De toneelafdeling van Onderling Kunstgenot maakte zich in 1934 geheel zelfstandig, een stap die nog een rechtszaak tot gevolg had over het gebruik van de naam. Een zaak die pas in 1948 werd beslist; de toneelclub kreeg het recht de naam te dragen. In de loop van de jaren veranderde de repertoirekeuze, de vereniging ging naast de blijspelen ook serieuze stukken spelen. Dat kwam onder meer omdat het spelpeil van de spelers door hun jarenlange ervaring toenam. Stukken die in de na-oorlogse periode op de planken werden gebracht waren onder meer 'Het spook van Canterville', 'Waarom zweeg je zolang', 'Polly Perkins', 'De bungalow', 'En ik dan?', 'Boeing, Boeing' en 'Babysit'. Een kassucces was de hernieuwde opvoering van 'Ik heb gezondigd', een drama over een brave huisvrouw met een buitenechtelijk kind, in de jaren 1946-1948.

In 1936 had dit stuk veel opzien gebaard en tot afkeurende reacties geleid bij de Blerickse geestelijkheid. Nu werd het meer dan vijftig keer voor volle zalen gespeeld. Bij de viering van het 45-jarig bestaan in 1967 bracht Onderling Kunstgenot het daarom nog eens op de planken. In 1969 begon de vereniging (vooral de damesleden) ook met jeugdtoneel. Er kwamen aparte afdelingen 'Groot toneel' en 'Jeugdtoneel'. Als eerste voorstelling speelde de jeugdafdeling 'Het goud van Repelsteeltje' voor leerlingen van basisscholen. Later volgden onder meer 'Ploef de domme boef', 'Vrouw Holle', Kabouter Prikkebaard en de boze tovenaar' en 'Koning Bombazijn'. De jeugdvoorstellingen trokken steeds enorm veel publiek. De belangstelling voor het volwassenentoneel nam onder invloed van de opkomst van het televisiekijken erg af. Bovendien kreeg de vereniging in de jaren zeventig te kampen met een tekort aan (vooral mannelijke) spelers. Ook werd ze door andere rampspoed getroffen, want in 1971 trof een windhoos de tent op camping De Schatberg in Sevenum waarin OKG juist had gespeeld. Daardoor werd veel schade aangericht aan decors, bühne, microfoons en schijnwerpers. Het succes van de jeugdafdeling sleepte de vereniging echter door de moeilijke jaren zeventig. In het decennium erna ging het weer wat bergop. De publieke belangstelling kwam terug, alhoewel er nog altijd geen uitverkochte zalen zijn, en de spelers en speelsters durfden zich aan wat moeilijkere stukken te wagen als 'Een bruid in de morgen' van Hugo Claus, 'Het huis van Bernarda Alba' van Fredrico Garcia Lorca en 'Ubu Roi' van Alfred Jarry. Onderling Kunstgenot bleef overeind en is daardoor de oudste toneelvereniging in de gemeente Venlo. Bekende namen uit de historie van de club zijn Lei de Bie sr., Nelly Meevis-Renkien, Annie Renkien, Gé van Beek, Baer Hutjens, Thei Jonkers, Ans Huys-Janssen en Jo de Bock-Janssen.
Bron:
Blerickclopedie
Organisatie: Gemeentearchief Venlo
laatste wijziging 16-12-2014

SOUNDUPLOAD_DIR_MP3PL

Datering foto 1925
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Venlo Archief
Plaats Blerick
Straat Steegstraat
Categorieën

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
  • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
  • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
  • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

  • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
  • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3662662º 6.15146040º

Toneelvereniging “Onderling Kunstgenot”


Bovenstaande locatie staat niet op de overzichtskaart.

Opmerking:
H᠎ T᠎ G Y O
 
  • beeldbank/216d04d7/2024-03/767687_00022445.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/11/01 23:40
  • door 127.0.0.1
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo