O.L. Vrouw Sterre der Zee

O.L. Vrouw Sterre der Zee
 
O.L. Vrouw Sterre der Zee
 
O.L. Vrouw Sterre der Zee
 

 

Foto 1: Moeskampstraat, men loopt naar de noodkerk (Meelnoodkerk) van de St. Hubertusparochie

Foto 2 en 3: Jacob Catsstraat, men "kijkt" richting Nieuwborgstraat.

 

Onze Lieve (O.L.) Vrouw Sterre der Zee.
Vanaf omstreeks 1525 werd in de kerk van de minderbroeders aan de Sint Pieterstraat door de inwoners van Maastricht en pelgrims uit de (wijde) regio een miraculeus Mariabeeld vereerd. Tijdens de Nederlandse Opstand en ook gedurende de periode daarna moesten de franciscanen met het beeld meer dan eens onderduiken. 

 

Aan het einde van de 17e eeuw verwierf O.L. Vrouw van Maastricht de titel 'Sterre der Zee'. Tot 1678 stond de cultus tevens bekend om de boeteprocessie op Tweede Paasdag; in de 18e eeuw werd nog slechts een kleine processie gehouden in de kloostertuin en een stille omgang door de stad langs de oude processieroute. In 1837 werd het beeld geplaatst in de O.L. Vrouwekerk; in 1903 kreeg het daar de huidige plaats in de Mérodekapel. 

Hier vormt O.L. Vrouw Sterre der Zee - beschermvrouwe van de stad Maastricht - nog steeds het centrum van een massale en continue Mariaverering met als jaarlijks hoogtepunt de processie op Tweede Paasdag.

 

Rondreis door Limburg:
Van 1950 tot 1955 werd met de Sterre der Zee door heel Limburg, langs alle dekenaten en parochies, een rondreis van in totaal 2.000 kilometer gemaakt. De rondgang, jaarlijks gedurende de maanden mei tot oktober, werd begeleid door bisschop Lemmens zelf en door twee broedermeesters van de Broederschap van de Sterre der Zee, A. Lamberti en H. Wishaupt. 

 

Vrijwel overal, ook in Blerick, werd het genadebeeld massaal en enthousiast onthaald en namen duizenden deel aan de godsdienstige plechtigheden. Alle katholieke gezinnen werden aan de zorg van Maria toevertrouwd. Slechts een enkele keer leverde de komst van de Sterre der Zee problemen op, namelijk in enkele plaatsen waar de Mariaverering al aan een ander genadebeeld was gekoppeld en er enige concurrentie (ook financieel) tussen beide devoties dreigde te ontstaan.

(Bron: Bedevaart en Bedevaartplaatsen in Nederland).

SOUNDUPLOAD_DIR_MP3PL

Datering foto ca. 1953
Fotograaf
Collectiehouder Frits Peeters
Plaats PLAATS
Straat STRAAT
Categorieën Gebeurtenissen
Cultuur

Meer info


ZIN_LOPOVK

Opmerking:
 
  • beeldbank/21e60501/2025-02/767687_00028556.txt
  • Laatst gewijzigd: 2025/03/04 11:28
  • door 127.0.0.1
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo