Wehrmachthuuske

Wehrmachthuuske:

Bij het Wehrmachthuuske, gebouwd door de Duitsers in WO-2, stonden zoeklichten opgesteld, die gebruikt werden voor de Nachtjagd.
Het werd in de wandeling “’t soldaotekieëtje genoemd”. Het werd gebouwd, zonder enige inspraak van de gebruiker, op grond die gepacht was door Wiel Smits; eigenaar was de Sint-Josephparochie van Hout-Blerick die na de oorlog ook het huisje in eigendom kreeg. Het huisje lag aan de Maashofweg, toen niet meer dan een veldweg, maar niet direct in de buurt van de twee huizen die daar nu nog staan. De rest van die weg is verdwenen onder het tracé van de A73.

De Duitsers hebben het verlaten in de herfst van 1944, waarschijnlijk in october of november. (De Boekend werd bevrijd op 21 november en toen waren ze al enige tijd verdwenen.)

Er was geen contact met buurtbewoners want die waren er niet! Het huisje stond midden in het veld, op een paar honderd meter afstand in oostelijke richting van de huizen van de families Gubbels (alias Pauwe), Simons (alias Hennese) en Smits (alias Metz). In de andere richtingen waren er geen huizen binnen een straal van 1 km.

De bewoners na de oorlog: Sra Smits, tuinder; Piet Simons, timmerman; Frans Jacobs, arbeider; Gerrit Thijssen, timmerman. Dit waren allemaal beginnende gezinnen; er hebben nooit meer dan twee kinderen gewoond. Daarna woonde er een alleenstaande zonderling, van wie verdere gegevens ontbreken en als laatste een echtpaar zonder kinderen (Janssen), afkomstig van de Kleine Hei, een groot woonwagenkamp in Venlo.
Foto 2: Plattegrond van een Wehrmachthuisje,

Datering foto tussen 1964 en 1968
Fotograaf Peter Verhoeckx
Collectiehouder Peter Verhoeckx
Plaats Boekend
Wijk -
Straat Maashofweg
Rubriek → Subrubriek Bebouwing → Gebouwen
Rubriek → Subrubriek Presentatie → 2018-03-07 Interactieve avond

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
  • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
  • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

  • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
  • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3738699º 6.12972736º

Wehrmachthuuske


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1960-1969 .

Reactie: 2
Mijn ouders (Fam Thijssen) hebben jaren in dit huisje gewoont tot ongeveer 1965. De vrouw op de fiets is mijn moeder Lenie Thijssen-Joosten en ik ben het menneke voor op de fiets. Toen ik een jaar was (1965) zijn we verhuist naar de Boekend.

Datum-tijd 2020-02-29 10:14:04
Naam Theo Thijssen
Type opmerking

Reactie: 1
Dit huisje lag aan de maashofweg. Op de achtergrond zie je de twee nog aanwezige woningen van Fam. vd. Beuken (maashofweg 15) en Fam. Gubbels (maashofweg 16).
De eerste foto: Datering is volgens mij een stuk later omdat de hoogspanningsmast er

Datum-tijd 2017-12-03 21:31:54
Naam Emiel Gubbels
Type opmerking
Opmerking:
O L S I B
 
  • beeldbank/2c9c05f0/2017-11/mbb_00000798.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/04/28 23:00
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo