Boerderij Groot-Egtenraay

Boerderij Groot-Egtenraay:

Boerderij Groot-Egtenraay lag aan de Horsterweg. Hoeve Egtenraay werd diverse malen verbouwd en vanaf het begin van de 20e eeuw bewoond door de familie Baetsen. Zij waren de laatste (rund)veehouders in Blerick.

Charles William Baetsen vertelt:
“Ik sprak met mijn vader, en hij gaf me wat meer informatie over de boerderij. Rond de eeuwwisseling was Groot Echtenraay eigendom van Leonardus Baetsen. Leonardus (Naad) was de jongste zoon van Hendrik Baetsen en kwam oorspronkelijk uit Roggel. Uiteindelijk kocht hij de boerderij op Groot Echtenraay. Leonardus had twee zonen, Lambertus en Antoon (Teun) en een dochter Maria Agnes.

Maria trouwde in 1921 met Johannes Antonius Stappers en vestigde zich in boerderij de Schaffelt bij Baarlo. Lambertus trouwde in 1923 met Anna Maria Theunissen en Antoon trouwde in 1926 met Maria Vaessen. Rond die tijd werd de boerderij verdeeld tussen de twee zoons Lambertus en Antoon. Op het terrein is een nieuw huis gebouwd. In 1937 overleed Leonardus. Zijn vrouw, Maria Christina Gubbels, stierf in 1940.

Tijdens het eerste jaar van de bezetting werden de bombardementen intens in de regio. Om hieraan te ontsnappen verkocht Lambertus zijn deel van de boerderij aan zijn broer Antoon Baetsen en verhuisde in 1941 naar Diessen (nabij Tilburg in Noord-Brabant), waar ze bleven tot ze begin jaren vijftig naar Canada emigreerden.

Antoon en zijn gezin bleven tijdens de oorlogsjaren op de boerderij. Helaas verloor hij zijn vrouw aan een granaat tijdens de bevrijding van Blerick op 3 december 1944. In die jaren hielp hij veel politieke vluchtelingen uit Duitsland onderduiken. In één geval slaagde hij erin een ontsnapte Rus, die een Duitse krijgsgevangene was, te verstoppen in een baal samengeperst hooi, met een kleine hut aan de binnenkant, terwijl de Duitsers er bovenop lagen te slapen !”

Foto 2: Leonardus (Naad) Baetsen (collectie Charles William Baetsen).
Foto 3: locatie.

Datering foto circa 1932
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Nationaal Archief
Plaats Blerick
Wijk -
Straat Horsterweg
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3805628º 6.14635445º

Boerderij Groot-Egtenraay


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1930-1939 .

Opmerking:
U Y᠎ C Z​ B
 
 • beeldbank/381a068a/2020-11/mbb_00004263.txt
 • Laatst gewijzigd: 2024/05/12 23:00
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo