Graven tankgracht - mededeling

Graven tankgracht - mededeling:

Venlo, 10 September 1944.

Aan de bevolking van Blerick.
Door de Duitsche autoriteiten werd mij de eisch gesteld, om morgenvroeg acht uur duizend Blericksche mannen ter beschikking te stellen om buiten het dorp Blerick een tankgracht te graven.
Indien zich niet voldoende mannen beschikbaar stellen zal door de Duitsche militairen door middol van springstof een kortere tankgracht dwars door het dorp worden aangelegd, terwijl strenge maatregelen tegen de bevolking genomen zullen worden. Aldus de mededeeling van de Duitsche autoriteiten.
Mochten de voornoemde autoriteiten tot het aanleggen van een tankgracht door middel van explosieve stoffen dwars door Blerick overgaan, dan is daarmede zeer waarschijnlijk het bestaan van een groot deel van Blerick gemoeid
Daar ik een vordering voor dit militaire doel bezwaarlijk kan laten geschieden, breng ik deze eisch en de daaraan vastgeknoopte mededeeling van de Duitsche autoriteiten aan U over met de aanwijzing dat al diegenen, die zich met het oog op het weIzijn van Blerick voor dit werk vrijwillig willen melden, zulks kunnen doen morgenochtend 8 uur op het steenopslagterrein der Steenfabriek Theeuwen, Romeinenweg, voorzien van een schop, houweel of eenig gereedschap, voorzooverre beschikbaar.

De Burgermeester van Venlo,
Mr. J. Zanders.

Datering foto circa 1944
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Nationaal Archief
Plaats Blerick
Wijk -
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

Opmerking:
A Q S B​ P
 
  • beeldbank/381a068a/2021-09/mbb_00006121.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/05/19 23:00
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo