Annie Janssen

Annie Janssen:

Foto 1: communie ca. 1931-1932.
Foto 2: ca. 1946-1947.
Foto 3: ca. 1940.
Foto 4: ca. 1938-1939.


Anne, dochter van kapper Janssen-Flos op de Spoorstraat werd later ook kapster, maar was ook verzetsheldin.
Illegaal pamfletten plakken in Blerick.
Annie Janssen was 20 jaar oud, toen het front Blerick naderde. Haar vader werkte mee in de illegaliteit, hij zorgde voor valse identiteitspapieren voor onderduikers en/of Joden. Het vervalsen van identiteitspapieren vond plaats op boerderij Hoverhof in Hout-Blerick.
Annie moest clandestien verworven distributiebonnen rondbrengen, allemaal voor onderduikers. Een keer diende ze zich te melden, om iets af te halen , bij “een mijnheer in grijs pak” in het stadhuis, maar bij aankomst waren er tot haar schrik wel twéé in het grijs geklede heren. Met een smoes wist ze weg te komen, het was natuurlijk bloedlink om iets kenbaar te maken.
Op 14 augustus 1944, had ze opdracht om samen met een jongeman illegale pamfletten op te plakken. De tekst op het bewuste pamflet (in het Duits) luidde: “Het enige wapen dat Duitsland kan redden” (met een afbeelding van een witte vlag (teken overgave). In feite werden met deze pamfletten gebruikt, om de in Blerick aanwezige Duitse troepen aan te sporen, om de wapens neer te leggen.

In de schemering werd op pad gegaan. Na het nodige plakwerk (pamfletten werden in V-vorm aangebracht), kwam men bij de spoorwegoverweg bij het station, waar een overwegboom werd beplakt. Op de spoorwegoverweg aan de Antoniuslaan gebeurde hetzelfde, maar plots kwam een Duits militair hen na. Gearmd liepen Annie en partner voorzichtig verder, een hond begon te blaffen en de Duitse militair stopte. Met kloppende kelen liepen ze verder richting centrum van Blerick met als doelwit, het volgende beplak-object; de bioscoop. Daar werd de voorgevel beplakt en toen snel naar huis.

Na de middag moest Annie thuis wegvluchtten, zij was nl. getipt dat men haar zocht, maar één dag later (zondag 15 augustus) was er een hevig bombardement op Fliegerhorst Venlo, waardoor alle aandacht op het illegaal plakken verloren ging.
Bron: Drie Eeuwen Familie Janssen (schrijver Toine Janssen)Datering foto tussen 1936 en 1946
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Els Verberkt-Janssen
Plaats Blerick
Wijk -
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

Opmerking:
I B W᠎ S N
 
  • beeldbank/4837079c/2022-06/mbb_00007486.txt
  • Laatst gewijzigd: 2023/01/24 23:04
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo