Boerderij Slaats

Boerderij Slaats:

Sef derks beschrijft:
In september 1921 was de Friese onderwijzer en fotograaf Klaas Uilkema (1873-1944) enkele dagen in de Boekend. Vanuit zijn woonplaats Leeuwarden moet hij met zijn motor zo’n tien uur onderweg geweest zijn. Van de glasnegatieven die van deze tocht bewaard zijn gebleven, staan enkele scans op de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op bijgaande foto zien we de boerderij van de familie Slaats. De bewoners poseren onwennig voor Uilkema. Vooral de dames houden zich gedeisd. De heren glimlachen welwillend, maar lijken toch gereserveerd. Het kleinste van de kinderen steekt nauwelijks uit boven de heg. Al met al een aandoenlijke foto. De boerderij van Slaats was redelijk eenvoudig, wordt duidelijk uit de notities van Uilkema.

Woonhuis, stal en schuur lagen achter elkaar onder één dak. Dit type wordt de langgevel boerderij genoemd. Het bovenste deel van het dak was met stro bedekt, het onderste deel met handgevormde pannen. De zijmuren waren opgetrokken uit zongedroogde stenen van leem. Voor de voor- en achtergevel en de fundamenten waren bakstenen gebruikt. Het huis had een kelder die deels boven het maaiveld uitstak en gebruikt werd voor het bewaren van melk. Boven de kelder was de zogenaamde opkamer. Via de voordeur stapte je rechtstreeks de keuken in, het hart van de boerderij. Er was een aanrecht met waterpomp die in verbinding stond met de put voor de boerderij. Uilkema concludeerde dat de boerderij rond 1640 was gebouwd.

Het echtpaar Tinus en Marieke Slaats uit Sevenum was er in 1900 gaan wonen. Tinus werkte bij het spoor en werd later landbouwer. In de boerderij was ook een café gevestigd. Marieke ontfermde zich over de klanten. Het echtpaar kreeg zeven zoons en zeven dochters. Traditiegetrouw kreeg de zevende jongen de naam Louis (Wie) en het zevende meisje in de rij Louise (Wies). In 1924 ontving Slaats vergunning voor de bouw van een nieuw huis met café en stalling. De boerderij van de foto werd verhuurd en later gesloopt. Op die plek staat heden ten dage het pand Heymansstraat 145.
Tot slot.
In 1928 kreeg de familie Slaats als eerste in de Boekend een telefoonaansluiting. Het café was bereikbaar onder nummer 913.

Datering foto 23-9-1921
Fotograaf Klaas Uilkema
Collectiehouder Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Plaats Boekend
Wijk -
Straat Heymansstraat
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3773059º 6.11715671º

Boerderij Slaats


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1920-1929 .

Reactie: 1
Dit id geen langgevelboerderij maar een hallenhuis

Datum-tijd 2021-04-26 16:20:30
Naam Chrit Klerken
Type verbetering
Opmerking:
D O B G O
 
 • beeldbank/a02b0b5c/2021-01/mbb_00004558.txt
 • Laatst gewijzigd: 2024/05/20 23:00
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo