Datum 2016-11-14
Type Lokaal
Auteur Maikel van Vugt



00031_brugstraat.jpg

In het kort

Heemkundekring Blariacum timmert een jaar aan de weg.Tot nu toe vooral achter de schermen, er moest immers een vereniging opgebouwd worden. Nu treden de leden meer en meer naar buiten. Er is ook zoveel te vertellen.  

Heemkundekring Blariacum timmert een jaar aan de weg.Tot nu toe vooral achter de schermen, er moest immers een vereniging opgebouwd worden. Nu treden de leden meer en meer naar buiten. Er is ook zoveel te vertellen.Grote verrassingen verwachten ze in hun speurtocht in het verleden niet tegen te komen, de 24 leden van de Heemkundekring Blariacum. “Om de doodeenvoudige reden dat Blerick altijd een dorp is geweest en alle belangrijke zaken al bekend zijn”, zegt Jan Titulaer, lid van de heemkundekring. “Maar daarvoor zijn wij ook niet opgericht. We willen de geschiedenis van Blerick, Hout-Blerick en Boekend toegankelijk maken en verhalen veiligstellen.”ImpulsEn verhalen zijn er genoeg. “Blerick was lang een forensendorp van Venlo. Met de komst van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid kreeg Blerick in 1875 zijn eerste grote impuls. De aanleg van de spoorbrug en de bouw van de kazerne zijn twee andere ontwikkelingen die van enorme invloed op Blerick zijn geweest”, zegt Titulaer.

Er valt dus genoeg te vertellen over het dorp, toch duurde het tot vorig jaar voordat er een heemkundekring was. Voorzitter Joep Duckers was zo'n anderhalf jaar geleden in archieven op zoek naar zijn familiegeschiedenis. “In feite is dat bronnenonderzoek maar eenzaam, dus plaatste ik een oproep of er meer mensen geïnteresseerd waren in de Blerickse geschiedenis. Daar kwamen zoveel reacties op dat we aan de slag zijn gegaan met het opzetten van de heemkundekring.”De focus ligt daarbij niet alleen op Blerick. Titulaer: “Hout-Blerick en Boekend horen daar ook bij, ooit waren we immers één en gingen we naar dezelfde kerk. Dat we als heemkundekring voor de naam van de Romeinse nederzetting Blariacum hebben gekozen, sluit daarbij aan Want niemend weet of die nederzetting nu in Blerick, Boekend of Hout-Blerick lag.”

De heemkundekring telt 24 leden en organiseerde al verschillende lezingen. In december ligt het boek Kom heej vetkedee over de jeugdherinneringen van Titulaer in de winkel. Ook worden de volgende maand oude foto's van Blerick als ansichtkaarten uitgegeven. “Wij zijn geen kamergeleerden die documenten bestuderen, maar willen verhalen vertellen”, zegt Titulaer. Dus wordt er gewerkt aan het opzetten van een beeldbank. “Met daarin niet alleen oude foto's, maar ook het verhaal dat daarbij hoort”, zegt Duckers. Verder wordt er gewerkt aan een cultuurhistorische atlas en is een werkgroep bezig met het maken van een gezinsklapper 1576-1819 die als hulpmiddel moet dienen bij stamboomonderzoek naar families uit de drie dorpen. Zelf is Duckers nog bezig met een boek over bakkers in Blerick. Er valt voorlopig nog een heleboel te vertellen over Blerick.

Bron: De limburger

 

Opmerking:
P᠎ S X J D
 
  • blog/2016/2016-11-14_m00031.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/09/14 11:04
  • door 127.0.0.1
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo