Heyster

Schoenwinkel Van Heyster

In 1949 openden Joep en Truus van Heyster, van de bekende Venlose schoenmakersfamilie, op de Antoniuslaan 72 hun eerste schoenwinkel. Daarna in 1956 verhuisd naar de Kloosterstraat 4. De schoenmakerij bevindt zich dan achter in de winkel, maar verhuist na uitbreiding van de winkelruimte later naar het Hubertusstraatje aan de overkant. In 1968 openden Truus & Joep van Heyster hun nieuwe winkel aan de Kloosterstraat 18 op de plaats van het voormalige klooster. De winkel werd ineens vier keer zo groot en de etalages bieden nog meer mogelijkheid tot 'window shopping'. In de kelder van het pand bevond zich de schoenmakerij. Arno komt in 1974 in het familiebedrijf werken.

“Net als veel andere schoenenwinkels is Van Heyster begonnen als een schoenreparatiebedrijf waar je ook schoenen kon kopen. De schoenenverkoop besloeg destijds maar een klein onderdeel van de totale inkomsten. Het gros van de omzet kwam uit de werkplaats.”

“De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels twee decennia achter ons en de welvaart heeft een grote vlucht genomen. Na Amerika en Duitsland ontstaat ook in Nederland een nieuw type winkel, de 'consumptiewinkel. Mensen laten hun schoenen nauwelijks nog repareren; voor een paar gulden meer kun je immers een nieuw paar kopen. Daarop heeft mijn vader zijn concept volledig omgegooid: meer winkel, minder schoenmakerij. In 1974 heeft hij zijn laatste schoenmaker moeten ontslaan.”

“Aan het begin van de jaren '80 komen de eerste computers op de markt. Automatiseren is het nieuwe toverwoord, de vakbladen staan er vol van. Zelf hebben we zo'n vijf jaar na de introductie van de pc onze eerste bedrijfscomputer gekocht. Automatiseren gaat om inzicht en grip op je voorraad en kosten. Een belangrijke verandering is dat we sindsdien niet langer puur op gevoel inkopen, maar (deels) op basis van cijfers.”

Bron: Arno van Heyster (2020)

De schoenenzaak van Van Heijster is gestopt in 2021.

Joep en Truus van Heyster (1949)
 
Staand: Sjraar en Mark
Zittend: Joep, Ingrid, Truus en Arno (1974)
 
De winkel rechts op de Kloosterstraat 4, naast fotozaak Jos Koopal (1958).
 
De winkel links op de Kloosterstraat (1983)
 
Opmerking:
O G A V Q
 
  • infotheek/heyster.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/11/29 11:54
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo