Koelbroek
Natuurgebied
Koelbroek is een natuurgebied gevormd door een oude Maasarm. In de loop van duizenden jaren vond in het gebied veenvorming plaats. In 1543 werd het Koelbroek aangeduid als 'Kaelbroeck' en op de Tranchotkaart uit 1805 wordt de naam 'Kaalbroek' gebruikt. Andere oude aanduidingen zijn 'Kalbroeck' en 'Kaelbroick'. Een deel ervan werd op de Tranchotkaart als 'In de Hel' vermeldt.
Thans spreekt de Boekendenaren steeds van 't Brook. Inwoners van Boekend en Blerick wonnen er tot in de negentiende eeuw turf en kapten hout in de met moerasbos begroeide delen. Rond 1850 was het Koelbroek nog circa 80 hectare groot. Het bestond toen grotendeels uit visrijk water met daarin enkele eilandjes. De gevangen aal, snoek en brasem vond gretig aftrek op de markt in Venlo.
In de jaren dertig van de twintigste eeuw vond de eerste aanslag op het gebied plaats. In werkverschaffingsverband werd een groot beeknormalisatie-programma uitgevoerd om de landbouwgronden van een betere waterbeheersing te voorzien. De beek door het Koelbroek werd een soort kanaaltje dat het water sneller afvoerde waardoor de plas zijn diepte verloor. Waterplanten kregen hun kans en de vissen verdwenen voorgoed. Een tweede aanslag volgde na de Tweede Wereldoorlog met de opmars van de chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw.
Thans is het Koelbroek volledig verland, maar de restanten van de oude Maasarm bleven in het landschap zichtbaar. Het gebied is nu een natuurreservaat van circa 65 hectare. De bodem bestaat uit zand, veen en rivierklei. Dwars door het Koelbroek stroomt de Everlose Beek. De verscheidenheid aan bos, rietvegetatie, planten en plantengemeenschappen, insekten en vogels in het Koelbroek is groot.
Bron: Blerickclopedie (1994)
Opmerking plaatsen