Familie Engels

Familie Engels.

Foto 3:
Door het oog van de naald!
De familie Engels schuilde in de vroege ochtend op 03 december 1944 in hun huis op de Vliegenkampstraat nr. 24. Zij zaten allemaal in de kelder te wachten, totdat de oorlogsmachine was uitgeraasd en zij bevrijdt werden door de “Tommy's” (Engelse soldaten). Op een gegeven moment vlogen er een paar (Engelse) granaten door het raam op de 1e verdieping naar binnen, die daar met een geweldige knal ontploften. Het huis, geheel met fundering, werd geheel vernield. De familie die net voor de ontploffing naar een “veilig” gedeelte van hun kelder waren gegaan, overleefde wonder-boven-wonder dit oorlogsgeweld. Na aanvankelijk bang te zijn om te gaan kijken, wat er boven hun hoofden allemaal was gebeurd, ging vader Engels op een gegeven moment toch maar eens poolshoogte nemen, met zijn 10-jarige zoon Jos (stiekum) vlak achter hem aan.
Het huis waar ze voorheen hadden geleefd bestond niet meer, alleen puin, puin en nog eens puin. Aan de overkant stond de boerderij van de familie Rutten met hun kachelhouthandel in brand (nu woont er de familie Van de Ende). Door een passerende Tommy werden ze gesommeerd, om toch maar vooral in hun “veilige” dekking, zijnde de kelder te blijven. Er konden tenslotte nog granaten van de Duitsers vallen!
Later bleek, dat het huis Vliegenkampstraat nr. 24 echter zodanig verwoest was door die granaatexplosies, dat eventuele herbouw (na de de 2e WO) uitgesloten was. De familie Engels was met recht “door het oog van de naald” gekropen, met ieder een engel op hun schouder.

Datering foto circa 1944
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Jos Engels
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Straat Vliegenkampstraat
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

Opmerking:
B Z E M V
 
  • beeldbank/12fa03cb/2019-10/mbb_00002774.txt
  • Laatst gewijzigd: 2023/01/24 23:04
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo