Werkplaats NS

Werkplaats NS:
 
Als gevolg van de snelle uitbreiding van het railnet en het aantal goederentreinen in het laatste kwart van de negentiende eeuw was er grote behoefte aan reparatiewerkplaatsen op diverse plaatsen in het land. Al gauw werd de Centrale Werkplaats in Tilburg (d'n Atelier) te klein en kwam er ook per 1 maart 1889 één in Blerick.
 
De Blerickse werkplaats was gevestigd aan de Sint-Annaweg, tussen de spoorlijnen Venlo-Eindhoven en Venlo-Nijmegen in en vlakbij twee grote rangeerterreinen. In de hallen werden goederenwagons gerepareerd en gereviseerd en kreeg het brandweermateriaal van de spoorwegen een opknapbeurt. Veel wagons kwamen rijp voor de sloop binnen en verlieten de werkplaats weer als nieuw. Bij de centrale wagenwerkplaats werkten vrijwel constant zo'n 150 mensen: timmerlieden, bankwerkers, schilders en smeden. In de vooroorlogse jaren was het allemaal handwerk en duurde de werkdag tien tot twaalf uur.
 
De komst van de wagenwerkplaats naar Blerick in 1889 betekende een grote impuls voor de lokale economie. De werkgelegenheid werd in één klap flink uitgebreid. Daarvan profiteerden niet alleen de Blerickenaren, maar ook mensen uit de omgeving en de rest van het land. De bevolking van Blerick nam snel toe en als gevolg daarvan ontwikkelde het dorp zich in rap tempo tot een plaats van betekenis.
 
Foto 2 t/m 7: machines t.b.v. het onderhoud/reparatie van locomotieven, wagons en railbenodigdheden.
 
Ruud Merkx beschrijft:
Iërs ware d'r dreej 'kappe' maar det woord allengs mier, met shed-rame op 't Noorde, wal vuuel leech, weinig hets. Miene opa verhoësde vanoët Tilburg mei naor Blierik, net zoë-as vuuel andere vakminse. En zoë werkde bijna half-Blierik beej de werkplaats of 't spoor.

Datering foto tussen 1900 en 1910
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Ruud Merkx
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

Opmerking:
X Q Q H A
 
  • beeldbank/139703e8/2020-04/mbb_00003418.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/10/30 19:35
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo