Tommy op de Pontanusstraat

Een tommy op de Pontanusstraat:

Op 3 december 1944 om half zes ’s ochtends begon “The battle of Blerick” met een zware artilleriebeschieting door de Britten, die tussen Maasbree en de Boekend was opgesteld. In twee uur tijd werden duizenden granaten op de Duitse stellingen in Blerick afgevuurd. De artilleriebeschieting was zo hevig dat niemand zich buiten de schuilkelders durfden te wagen.

Om half acht, toen het licht werd, werd door de Britse artillerie rookgranaten afgeschoten, die ontploften in Blerick en Venlo. Hierdoor konden de Duitsers niet zien dat deze mijnenvegers een aantal begaanbare paden aanlegde door het mijnenveld en de prikkeldraadversperringen.

Daarna konden om half tien ’s ochtends speciaal uitgeruste tanks via de aangelegde paden naar de tankgracht rijden om daar bruggen over te leggen, zodat de soldaten in militaire voertuigen over de tankgracht konden rijden. Daarna konden in gepantserde voertuigen, genaamd Kangeroes, de Schotse soldaten over de tankgracht naar de rand van Blerick worden gebracht. Door de vele regenval was het terrein erg slecht begaanbaar.

Vervolgens kwamen de Schotse soldaten van de infanterie in actie. Straat voor straat en huis voor huis werden gezuiverd van de aanwezigheid van Duitse militairen.

Datering foto circa 12-1944
Fotograaf Imperial War Museum (IWM)
Collectiehouder Leo Wolters
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Straat Pontanusstraat
Rubriek → Subrubriek Gebeurtenissen → Bevrijding
Rubriek → Subrubriek Presentatie → 2019-05-01 Interactieve fotoavond

Meer info

Opmerking:
K J Z Z C
 
  • beeldbank/17940451/2018-07/mbb_00001548.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/02/25 23:00
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo