Coöperatie Ons vertrouwen

Coöperatie Ons vertrouwen:

De coöperatie Ons Vertrouwen ontstond in 1915, nadat de Blerickse leden van de in Venlo gevestigde coöperatie De Hoop zich van deze organisatie afscheidden. De coöperatie De Hoop was op 5 mei 1914 door de Venlose R.K. Werkliedenvereniging opgericht en had als doel de leden door middel van gezamenlijke inkoop tegen lage prijzen brood, levensmiddelen en goederen te leveren. Nog datzelfde jaar bewerkstelligde de Blerickse afdeling van de R.K. Werkliedenvereniging dat haar leden eveneens konden toetreden tot de coöperatie.

De winkel van de coöperatie werd gevestigd aan de Bolwaterstraat in Venlo. Het ledental van de coöperatie, bij de start ongeveer zestig, groeide gestaag en bedroeg in april 1915 al 150. Ondanks de tegenwerking van de middenstand kwam de nieuwe organisatie tot grote bloei. Het produktaanbod werd al snel uitgebreid en de omzet steeg. Daardoor was ruimere en betere huisvesting nodig. Die kwam er met de bouw van het Bondsgebouw aan de Herungerweg. Maar ook de opening daarvan in 1917 bood weinig soelaas. Al snel moesten er filialen worden gesticht. De snelle groei van de coöperatie was mede aanleiding voor de afscheiding van de Blerickse leden. Zij richtten Ons Vertrouwen op en begonnen een winkel aan de Steegstraat, schuin tegenover het Volkshuis Sint-Lambertus (later Tivoli).

De coöperatie had een eigen bezorgdienst. Met paard en wagen werden de levensmiddelen en goederen rondgebracht. Ons Vertrouwen bleef echter niet lang bestaan. Na enkele minder goede jaren moest de coöperatie zich tot de Venlose zusterorganisatie wenden om hulp. Per 14 april 1931 nam De Hoop het beheer en de exploitatie van Ons Vertrouwen over en redde de Blerickse coöperatie daarmee van de ondergang. De winkel aan de Steegstraat bleef bestaan en deed tot ongeveer 1970 dienst. Rond die tijd werd de coöperatie opgedoekt. Enkele jaren later werd ook het pand van de organisatie afgebroken en vond op het vrijgekomen terrein woningbouw plaats.
Bron: Blerickclopedie.

Datering foto circa 1920
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Sjeng Lommen
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Straat Steegstraat
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3655844º 6.15080299º

Coöperatie Ons vertrouwen


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1920-1929 .

Opmerking:
C I L L B
 
 • beeldbank/1bd404a0/2023-06/mbb_00008601.txt
 • Laatst gewijzigd: 2024/07/14 23:00
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo