De Vrijbuiters

De Vrijbuiters:

De Blerickse muziekgroep De Vrijbuiters werd in 1969 opgericht door enkele leden van de Wortelegaejers. De bandleden van het eerste uur waren zanger/gitarist Ben Verdellen, trompettist Wim Warmerdam, drummer Anton Bollen, bassist Mees Nunumete en trombonist Jeu Savelkoul. Later kwam daar toetsenman Leon Thijssen bij. Aanvankelijk trad de groep op als dansorkest en vertolkte voornamelijk nummers uit de hitparade. In 1980 kwam de grote ommekeer, toen de groep zich op Limburgse liedjes ging toeleggen.

Hun eerste elpee, getiteld 'De Vrijbuiters', die in 1980 uitkwam, werd een groot succes. Er werden vele duizenden exemplaren van verkocht, net als van de elpees die in 1982 en 1984 op de markt kwamen, getiteld 'De Vrijbuiters II' en 'De Vrijbuiters en de vrouwluuj van de Maasvallei'. Uiteindelijk kregen ze voor de eerste elpee zelfs goud. In totaal verkochten De Vrijbuiters meer dan 30.000 platen. De groep had vele fans en de optredens (in musketierskledij) in heel Limburg waren bijna altijd uitverkocht. Met liedjes als 'Wengske aan wengske', 'Drama op de hacienda', 'Os Mam' en 'Euveral leet 't gelök verborge' kregen ze de zaal of tent altijd plat.

Op het hoogtepunt van hun roem, in 1985, stopten De Vrijbuiters. De belangstelling voor de groep was zo groot geworden dat de bandleden het muziek maken niet meer konden combineren met hun werk. Ze moesten dus kiezen tussen beroeps worden of stoppen. Tot verbijstering van hun fans werd het dat laatste.

De liefhebbers van de muziek van De Vrijbuiters hoefden overigens niet helemaal te treuren, want bandleider Ben Verdellen ging met redelijk succes op de solotoer. Ook bracht de groep in 1991 nog een cd-versie van de eerste elpee op de markt en gaf ze in juni 1993 een reünie-concert in het kader van de viering van Venlo 650 jaar stad. Het optreden in een feesttent op de Blerickse Maasoever trok, als vanouds, duizenden mensen.

Datering foto circa 1993
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Jeu Savelkoul
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3688198º 6.15055261º

De Vrijbuiters


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1990-1999 .

Opmerking:
Q R S T D
 
 • beeldbank/2103051b/2021-04/mbb_00005143.txt
 • Laatst gewijzigd: 2024/04/21 23:00
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo