Onbevlekt Hart van Mariakerk

Onbevlekt Hart van Mariakerk:

De buurtschap Boekend ressorteerde onder de parochie van de H. Lambertus, later H. Antonius te Blerick. In de laatste oorlogsmaanden echter werd de route naar Blerick te gevaarlijk door landmijnen en later ook door de oorlogshandelingen. De bevolking werd echter niet geëvacueerd. Onder leiding van de kapelaans Cramers, Janssen en Swinkels werden missen gelezen in de keuken van boerderij “Boostenhof”. Nadien werd de graanschuur van Egelsboshof tot noodkerk ingericht. Deze werd voorzien van een dakruiter en een uitgebouwde westpartij.

Op 1 april 1946 werd Boekend verheven tot rectoraat. Kapelaan Cramers werd de eerste rector. Architect Jac. Grubben uit Blerick werd aangetrokken als architect. Aaannemer werd uiteindelijk de firma Sra Janssen uit Blerick. De eerste steen werd op 3 mei 1953 gelegd. De kerk was toen voor een flink deel al opgetrokken. De ingebruikname vond plaats op 7 november 1953.

Marcel Grubben vertelt:
“In die kerk höb ik auk joarelang gewerkt. Ik bin doa begos as misdeenerke. Harie, d'n köster leide os toen op as vrome menkes (maedjes goaf ut toen nach neet in det beroep) As misdeener kreegs ze dan ein zwarte pij aan met doa euver ein witte kante euvergoeijer. Dan mosde se met flamouwen urges wat stoan en aaf en toe aan ein belke rinkele. En hosties, water en wiën oet ut tabernakel noa de pestoer bringe en det inschinke. As se dan unne tiëd misdeener gewees waars en de waas auk ald genog, dan kos se acoliet weare.
Dan kreegs se unne lange grieze pij aan met ein wit koord. Veulde se dich efkes wie eine echte monnik. Dan meugde se auk wat mier met ut wieriksvaat doan. En dan waas ut waal mier hoëgmisse en broelofte werk. Begrafenisse auk natuurlijk. Ik höb doa nach urges diploma's van ligge as ut good is. Misdeener en acoliet. Zal ens kieke. Waas eine leuke tiëd in deens van die kerk, maar ik höb mien carriëre binne de Katholieke kerk toch neet wiejer veurt gezatte.”

Datering foto circa 1956
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Frits Peeters
Plaats Boekend
Wijk Boekend
Straat Heymansstraat
Rubriek → Subrubriek Bebouwing → Kerken/kloosters
Rubriek → Subrubriek Presentatie → 2018-03-07 Interactieve avond

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3777923º 6.11726993º

Onbevlekt Hart van Mariakerk


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1950-1959 .

Opmerking:
L N W᠎ Y Y
 
 • beeldbank/213d0521/2017-10/mbb_00000582.txt
 • Laatst gewijzigd: 2024/04/21 23:00
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo