Lambertuskerk (Bob Oostenbrink)

Lambertuskerk (Bob Oostenbrink):
 
Deze (ingelijste) aquarel is cadeau gekregen op 15 mei 1988 i.v.m. het 25-jarige huwelijk van Thei en Els Mulder-Vostermans. Het was een cadeau van het personeel van Vostermans B.V.  De aquarel is gemaakt door de Blerickse kunstenaar Bob oostenbrink.
 
Foto 2: Achterzijde 
Tekst achterzijde:
Bijgaande aquarel uit Blerick's dorpskern rond 1863 laat ons links de eeuwenoude St. Lambenuskerk zien, die rond 1900 werd afgebroken en vervangen door de veel grotere St. Antontuskerk, die in de tweede wereldoorlog werd verwoest. De huizen aan de Maaszijde van de Baovestraot (Pontanusstraat) werden beschreven in een artikel over Blerick (notaris Clerx, d‘n hier van Blerick) gepubliceerd op 1 juni 1983.
In het hoekhuis Pontanusstraat/Markt - het huis met de twee bomen ervoor - werd vroeger bewoond door Piet Spee en zijn familie en de zaak van Spee was een combinatie van café, tuinderij, kolen-en veehandel. Dergelijke- combinaties kwamen in heh begtn van deze eeuw veelvuldig voor, zoals blijkt uit de beschrijvingen van Wiel Aerts en Sjeng van den Eike. Later werd in dit huis Hotel Sint Antonius gevestigd en werd de zaak gedreven door Sef Schreurs. Thans is in dit pand café 'De Paerdskoel' gevestigd.
 
Links op de aquarel zien we het woonhuis en brouwertj mét inrit op de hoek van de Markt en de Laan. Hierover schrijft Wiel Aerts: “ 't Letste hoès van de Koestraot op d'n hook met de Antontuislaan, die ruïne kunnen we hoos waal zegge, waas ut hoès met brouwerie, iers van de Rijk, later van meneer Vogels. Det hoes met ziene groëte lindeboum waas ens op ut ind van de vurrige ieuw op zon- en feesdaag de verzamelplaats veur de gemeinte.
 
Dao stoeide en speulde ens de Blerickse jeugd en luusterde ens de aldere minse naor nieuws en de verkuip, die de veldwachter nao de Hoegmis van het balkon van ut raodhoes aan ut volk veurloos. Dao nao verspreidde zich ut mansvolk um in de herberge in d’n umtrek van de Merret heej ein dröpke of en schöpke beer det nieuws te bepraote. In die Koestraot (Kloostertraat) is dus sinds 1900 hiel wet gebeurd en hiel wet veranderd. Dao kos me ein book euver schriève, maar det zulle we maar neet doon. We hoope maar det in de toekomst alle veranderinge in de gooie richting zullen gaon, tot heil van ut alde Blierick, in zien niej moei pekske.”
 
Foto 3: De oude Lambertuskerk op de foto (geknipt van de achterzijde van de lijst).
 
 
 
 

Datering foto circa 1983
Fotograaf Onbekend
Collectiehouder Jan van Lijssel
Plaats Blerick
Wijk Blerick-Centrum
Straat Antoniuslaan
Rubriek → Subrubriek -

Meer info

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.3661087º 6.15444548º

Lambertuskerk (Bob Oostenbrink)


Klik hier en bekijk andere objecten op de overzichtskaart voor periode 1980-1989 .

Opmerking:
T N L᠎ N P
 
 • beeldbank/26010575/2020-10/mbb_00004070.txt
 • Laatst gewijzigd: 2022/10/30 19:35
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo