Knoepert

Volksnaam voor het grote wooncomplex in het St. Annakamp.

De jaren zestig en zeventig kenden een nogal uitgesproken visie rondom woningbouw. Het leidde in het plaatsje Blerick, bij Venlo, tot de grootste wooneenheid die in Nederland bestaan heeft: De Knoepert. De flat heette officieel 'Vleugelflat St. Annakamp'.

Het zou begin jaren zeventig het paradepaardje zijn van de moderne woningbouw. De woningnood in de gemeente Venlo zou er in een klap mee worden opgelost.

De Knoepert telde 52 bejaardenwoningen en 446 gewone flats. Die laatste waren voor die tijd ongekend groot en luxueus. Het complex beschikte verder over een ondergrondse parkeergarage voor 243 auto's. Op het dak van de garage konden nog eens 230 auto's worden neergezet. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen bezorgde De Knoepert Woningbouwvereniging Blariacum al na enkele jaren problemen.

Door de massaliteit van het complex, criminaliteit en drugsoverlast kwamen in de jaren tachtig veel van de 498 appartementen leeg te staan. Met als gevolg dat Blariacum elke maand enorme bedragen aan huuropbrengst misliep, op jaarbasis ging het zelfs om miljoenen. Maar ook de gemeente Venlo kreeg problemen door de leegstand in De Knoepert.

Op 26 mei 1999 brak de dag aan dat de flat neer zou gaan. Dit zorgde voor een grote toeloop aan publiek uit de regio, dat wilde zien hoe de gehate flat zou verdwijnen. Ook de pers was er vanuit het hele land op afgekomen. De problemen in de flat stonden niet op zichzelf en deden zich voor in meerdere soortgelijke eenheden in Nederland. In meerdere steden gingen de galerijflats tegen de vlakte waaronder ook in de Bijlmermeer. Maar nergens werd het zo spectaculair als in Blerick. De vleugelflat St. Annakamp was een dure les over woningbouwprojecten die vooral niet werken. Al hadden we dat zonder dit soort experimenten natuurlijk nooit kunnen weten.

De grootste eenheid van Nederland De Knoepert, met bijna 500 appartementen, word gesloopt. Dat gebeurde In 1999.

De Knoepert is aan het begin van de 21e eeuw vervangen door het buurtschap Zonneveld.

De knoepert gezien vanuit Hout-Blerick.
 
De geplande locatie van de Knoepert.
 

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ✈ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ✕ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 marker-red 51.364345º 6.135473º

De Knoepert

Opmerking:
K T N E Z
 
 • infotheek/knoepert.txt
 • Laatst gewijzigd: 2022/11/21 18:21
 • (Externe bewerking)
 •  |  Gerealiseerd met Haima logo