Lezing: Vliegtuigen en crashlocaties WO II

Let op: deze lezing heeft reeds plaatsgevonden.

Wat Lezing
Onderwerp Vliegtuigen en crashlocaties WO II
Spreker Joop Hendrix
Wanneer Woensdag 8 november om 19:30 uur
Waar In 'De Hoeskamer' van de Ruysdonk, Ruysstraat 7, Blerick
Toegang Gratis, voor iedereen

Joop Hendrix is een gepensioneerd piloot van onze Koninklijke Luchtmacht en heeft tijdens zijn carrière diverse types vliegtuigen gevlogen waaronder de F-16. Ook is hij jaren als vlieginstructeur in de straaljager opleiding actief geweest voor de Koninklijke Luchtmacht.

Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het zoeken naar crashlocaties van vliegtuigen die tijdens W.O.2 zijn neergestort in Nederland en België. Als Lid van het “Plane Hunter Recovery Team ” hebben zij de laatste 8 jaar veel onderzoek gedaan in de regio begrensd tussen Eindhoven, Boxmeer en Venlo.

In totaal werden tot nu toe in 5 gemeentes alle crashes geïnventariseerd: Venray, Sint Anthonis, Boxmeer, Bergen en Gemert/Bakel . Dit in samenwerking met lokale mensen van de heemkunde kringen ter plaatse. Er werden in die gemeentes boeken uitgebracht en vele monumenten opgericht ter nagedachtenis aan hun die gevallen zijn bij de vele honderden crashsite’s die onderzocht zijn.

Tijdens de lezing zal Joop ingaan op een algemeen beeld van de luchtoorlog tijdens W.O.2 en de verdedigingslinies van de Duitsers. Tevens zal worden uitgelegd hoe informatie wordt verkregen over crashsites in Nederland. Een overzicht van alle vliegtuig crashes in de gemeente Blerick en omstreken zal worden gepresenteerd met vele oude documenten en foto’s uit WOll.

Ook zal een berging worden uitgediept die Plane Hunters in 2016 heeft uitgevoerd in Glabbeek België waarbij een bijna complete 4 motorige Lancaster bommenwerper werd opgegraven. Aan boord waren nog de overblijfselen van enkele vermisten bemanningsleden. De resten van deze Lancaster zijn sinds 2021 tentoon gesteld in het oorlogsmuseum Overloon.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

Locatie De Hoeskamer vd Ruysdonck
Ruysstraat 7
5921 VJ Blerick
Opmerking:
D M​ U V G
 
  • infotheek/lezing_vliegtuigen_en_crashlocaties_wo_ll.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/03/19 23:23
  • (Externe bewerking)
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo